Dánsko se chystá mohutně posílit svou obranu. Chce prodloužit i povinnou vojenskou službu

Horizont ČT24: Dánsko posiluje svoji obranu (zdroj: ČT24)

Dánská vláda věnovala Ukrajině celé své dělostřelectvo. Nová děla, ale i některé další nové stroje však dánským vojákům ještě nedorazily. Kabinet jejich nervozitu mírní plány na mohutné posílení obrany.

Garáže pluku dánských ženistů jsou nebývale uklizené. Chybí v nich totiž to hlavní: těžká technika. „Sedm strojů jsme darovali. Zůstaly nám dva,“ řekl velitel ženijního pluku Kasper Leonhard Havgaard.

Nemáme vybavení. Zásadně to ovlivňuje náš výcvik

Speciální obrněná vozidla a vyprošťovací tanky měly být podle pět let starého rozhodnutí nahrazeny modernějšími variantami. Vojáci proto neprotestovali, když naprostou většinu vybavení odeslali na Ukrajinu. Nové stroje ale stále nedorazily a termín dodání se zatím odsunul až na začátek příštího roku.

„Chápu, že to potřebují víc než my. Tím, že jsme odevzdali vybavení dřív, než jsme dostali nové, je ale zásadně ovlivněn náš výcvik,“ řekl příslušník ženijního pluku Lasse Jensen.

Zvýšením genderové rovnosti posílíme armádu

Kodaň nervozitu profesionálních vojáků mírní plány na mohutné posílení vlastní obrany. V příštích deseti letech hodlá vynaložit na modernizaci vojska v přepočtu půl bilionu korun. Změny ale budou ještě razantnější. Dánská vláda se také chystá navrhnout prodloužení povinné vojenské služby z nynějších čtyř na jedenáct měsíců.

Branná povinnost by se měla týkat mužů i žen, uvedla premiérka Mette Frederiksenová. „Nepochybujeme, že zvýšení genderové rovnosti vytvoří moderní a rozmanité obranné síly. Více se v nich odrazí doba, ve které žijeme,“ domnívá se.

Pokud Dánsko dostojí slibům a razantně navýší výdaje, dá už letos dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Tento cíl se kabinetům v minulých letech nedařilo naplnit. I nyní ho dosáhne díky započítání dodávek techniky na Ukrajinu. Kodaň jí věnovala celé své dělostřelectvo.

Ukrajinští mechanici jsou přeborníky v nouzových opravách

Na Ukrajině vypadají garáže a dílny jinak než v Dánsku. Technika rychle odchází. Hlaveň houfnice má životnost dva a půl tisíce výstřelů. Ukrajinská armáda z ní kvůli nedostatku náhradních dílů vystřelí ale i pěttisíckrát.

„Jestli rychle nedostaneme nové hlavně, vojsko bude nuceno k ústupu. Děla už nebudou naši pěchotu chránit,“ řekl ukrajinský vojenský mechanik.

Právě ukrajinští mechanici se stávají přeborníky v nouzových opravách. Vyrážejí k frontovým liniím a snaží se ze zničených vraků zachránit jakékoliv použitelné díly. Náhradní součástky na americké stroje jsou naprosto nedostatkovým zbožím.

„Čekáme dva tři měsíce. Náhradní díly vozí jen lodě, když sem nelétají letadla. Čas ale nemáme, bojujeme každý den, neustále, každou minutu,“ říká jeden z vojáků.

Kvůli ostřelování opravy často neprobíhají ve specializovaných závodech, ale v lesích, které techniku skryjí. Mechanici musí řešit nečekané potíže. Mnohá americká technika je upravena na podmínky v suchém pouštním Iráku. Ukrajinské bahno ji na podzim a na jaře dokáže vyřadit z boje rychleji než nepřítel.