Čtyři hongkongští poslanci přišli o funkci kvůli „ohrožení bezpečnosti“, opozice rezignuje

Události: Odvolaní hongkongští poslanci (zdroj: ČT24)

Z důvodu „ohrožení bezpečnosti“ zbavil Hongkong funkce čtyři opoziční poslance. Stalo se tak poté, co čínský parlament přijal usnesení, které hongkongské správě umožňuje odvolat zákonodárce bez nutnosti schválení soudem. Devatenáct demokratických členů zákonodárného sboru v reakci oznámilo svou rezignaci.

Vláda města ve stručném prohlášení uvedla, že čtyři legislativci – Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki a Kenneth Leung – byli zbaveni funkce, neboť představovali ohrožení pro bezpečnost státu. Čtveřice patřila k 12 poslancům, jimž byla odepřena účast v nyní odložených hongkongských parlamentních volbách. Důvodem bylo jejich údajné spolčení s cizími mocnostmi a odpor proti novému bezpečnostnímu zákonu.

Ten v červnu představil Peking, který dle legislativy může trestat cokoliv, co považuje za podvracení režimu, separatismus, terorismus či spolupráci se zahraničními aktéry. Viníkům hrozí doživotní trest. Od přijetí bezpečnostního zákona zmizely z knihoven některé prodemokratické knihy, zakázány byly písně či slogany a do redakce protivládního bulvárního listu vtrhla policie.

„Mé poslání zákonodárce bojovat za demokracii a svobodu nemůže pokračovat. Chci ale slíbit, že budu i nadále stát při všech občanech a bojovat s nimi za základní hodnoty Hongkongu – svobodu, právo, demokracii a spravedlnost. Nikdy se nevzdáme,“ nechal se slyšet Ka-ki.

„Kompletně to porušuje princip a procesy jedné země, dvou systémů a ignoruje to základní lidská práva,“ okomentoval situaci Kwok.

Vládnout musí loajální lidé, tvrdí zástupci Pekingu

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, která ve městě obhajuje zájmy centrální čínské vlády, prohlásila, že vítá rozmanitost názorů v zákonodárném sboru, ale právo muselo být aplikováno. „Nemohli jsme dovolit členům Legislativní rady, kteří byli zákonně posouzeni jako nezpůsobilí v radě sloužit, aby pokračovali ve funkcích,“ tvrdí propekingská politička.

Styčný úřad, který v Hongkongu oficiálně reprezentuje Peking, vydal prohlášení, v němž tvrdí, že městu musí vládnout loajalisté. „Politické pravidlo, podle nějž musí Hongkong spravovat patrioti, zůstane tvrdě chráněno,“ stojí v dokumentu.

Prodemokratičtí poslanci hromadně rezignují

Vyloučení čtveřice z Legislativní rady, 70členného parlamentu této bývalé britské kolonie, podle Reuters zasazuje další úder prodemokratickému politickému proudu v dosud nejsvobodnějším čínském městě. Odvolání poslanců patrně umocní obavy západních zemí o hongkongskou autonomii. Tu městu zaručuje princip „jedna země, dva systémy“, na němž se Británie dohodla s Pekingem při předání města pod čínskou správu v roce 1997.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab už prohlásil, že nucený odchod zvolených zákonodárců je dalším útokem na nezávislost a autonomii Hongkongu. „Tato kampaň potlačování, umlčování a šikanování demokratické opozice zakaluje mezinárodní reputaci Číny a podlamuje dlouhodobou stabilitu Hongkongu,“ řekl Raab.

Polovinu ze 70 křesel v hongkongském parlamentu volí občané přímo, druhou polovinu vybírají zájmové skupiny – těchto pětatřicet zákonodárců je propekingských, vysvětluje Reuters.

Devatenáct rezignujících opozičních poslanců v Hongkongu
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Devatenáct opozičních poslanců v reakci na odvolání čtveřice svých kolegů rezignuje na své posty, oznámil opoziční lídr Wu Chi-Wai. O této možnosti zákonodárci hovořili již v pondělí. „Už nemůžeme světu tvrdit, že tu stále máme jednu zemi, dva systémy. Tímto tento režim oficálně umřel,“ prohlásil Chi-Wai.

Hromadná demise opozičních poslanců má podle prodemokratických politiků demonstrovat jejich jednotu a rovněž ukázat, jak daleko je Peking ochoten zajít, aby potlačil místní opozici. V hongkongském parlamentu přitom již nyní převládají propekingští poslanci.

Opozice neměla dobrou variantu

Opoziční představitelé se pokoušejí klást odpor vůči mnohými vnímanému omezování svobod v Hongkongu, které se odehrává navzdory příslibu autonomie. Čína odmítá, že by výsady finančního centra – jinak nemyslitelné v pevninské části země – jakkoliv potlačovala. Hongkongské úřady nicméně nekompromisně potlačily odpor poté, co v červnu loňského roku propukly protivládní protesty a uvrhly město na několik měsíců do krize.

Podle analytiků ztrácí poslanci hromadnou rezignací přístup k pódiu, na němž mohli konfrontovat autory zákonů a lépe vyvozovat jejich odpovědnost vůči veřejnosti. Pokud by ale v Legislativní radě setrvali, mohlo by se zdát, že legitimizují kroky Pekingu. „Obě varianty mají svá úskalí,“ shrnuje pro agenturu Reuters Ma Ngok, docent z Čínské univerzity v Hongkongu.