Zásah proti demokratickému hnutí v Hongkongu. Před soudem stanuly jeho významné osobnosti

Události: Demonstranti z Hongkongu u soudu (zdroj: ČT24)

V Hongkongu stanulo před soudem patnáct představitelů tamního demokratického tábora. Čelí obvinění z účasti na nepovolených demonstracích proti extradičnímu zákonu. Protesty loni přivedly do ulic miliony lidí. Některým ze zástupců opozice hrozí až pětileté vězení.

Mezi souzenými demokraty je například mediální magnát, bývalí politici či právníci. V jejich čele stojí 82letý zakladatel Demokratické strany a spoluautor hongkongské miniústavy Martin Lee.

„Nelituji ničeho, co jsem udělal. Jsem hrdý na šanci kráčet cestou demokracie spolu se skvělými mladými lidmi Hongkongu,“ vyjádřil se dříve Lee.

Zástupci demokratů vyšli loni v srpnu do ulic společně s dvěma miliony lidí – čtvrtinou obyvatel Hongkongu. Hnutí, které je největší výzvou čínské komunistické strany za posledních třicet let, odstartoval později stažený extradiční zákon.

Peking chce posílit kontrolu nad městem

Soud s významnými osobnostmi politického života je dosud největším zákrokem proti demokratickému hnutí v Hongkongu. Podle všeho je přitom součástí daleko rozsáhlejšího plánu. Peking totiž dlouhodobě prosazuje zákony, které mají posílit kontrolu nad městem.

„V posledních měsících byla situace znepokojivá. Všichni doufáme, že se Hongkong vrátí na správnou cestu,“ uvedl letos v lednu vedoucí styčného úřadu Číny v Hongkongu Luo Chuej-ning.

Demokraté tvrdí, že Peking porušuje všechno, k čemu se zavázal. „Kořenem neklidu v Hongkongu je čínská komunistická strana, která ničí a zasahuje do principu: jedna země, dva systémy,“ řekl například obžalovaný aktivista Lee Cheuk-yan.

Při protestech policie zatkla skoro osm tisíc lidí. Pandemie sice zastínila demonstrace, ale s uvolňováním opatření se vracejí, přestože účast je malá.