Čínský ministr obrany z Moskvy zamířil do Běloruska

„Dialog mezi ruským a čínským resortem obrany je intenzivní,“ uvedl v Moskvě čínský ministr obrany Li Šang-fu. Po několika dnech v Rusku se pak přesunul na návštěvu Běloruska. Peking je nyní jedním z nejvýznamnějších spojenců Moskvy, která kvůli invazi na Ukrajinu čelí západním sankcím.

Čínský ministr obrany se v Rusku zúčastnil mimo jiné konference o mezinárodní bezpečnosti. Je to jeho už druhá návštěva od březnového nástupu do funkce.

„Nejspíše jednali o společných vojenských cvičeních, Rusko je v tom nejčastějším čínským partnerem,“ řekl pro ČT redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup. Dodal, že od nástupu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do funkce v roce 2013 se jich konalo už 45. 

Soukup také zmínil, že na ukrajinské frontě se objevily čínské dělostřelecké náboje a některé automobily. Je však o nich známo, že šlo sice o čínské výrobky, ale které do Ruska dorazily ze třetí země, nejspíše z Íránu. „Čína nedodává nové zbraně, náboje, které by Rusko velmi uvítalo, ale funguje jako tranzitní země pro dovozy především mikroelektroniky či čipů.“

Čína chce hrát roli mírotvorce

Redaktor zmínil, že přímých vojenských dodávek do Ruska se Čína snaží vyvarovat. Změnu v tomto postoji nečeká, jedině kdyby došlo k silné roztržce mezi Čínou a Západem. „Číňané se nechtějí nějak výrazně angažovat. Dělají, že nejsou na žádné straně.“ 

Podobně i analytik Asociace pro mezinárodní otázky Filip Šebok uvedl, že Čína se snaží od konfliktu distancovat a nepodporuje přímo Rusko v jeho aktivitách vůči Ukrajině. „Snaží se prezentovat jako hráč, který má zájem o mírové řešení konfliktu.“ Zároveň však Moskvu za invazi nekritizuje a viní hlavně NATO a USA, že Rusko obkličovaly.

Rusko je tak pro ni důležitým partnerem ve snaze o „multipolarizaci mezinárodního pořádku,“ tedy ve snaze oslabit dominantní pozici Spojených států. Dalším pilířem vztahu Pekingu k Moskvě je úzká a výhodná hospodářská spolupráce.

K návštěvě Li Šang-fua v Bělorusku Soukup uvedl, že je o ní známo ještě méně než o jeho cestě do Ruska. Spolupráce obou zemí ve zbrojním průmyslu je však intenzivní a Bělorusko například prodalo licenci na výrobu supertěžkých tahačů, které mohou přepravovat mezikontinentální balistické rakety.