Čínská špionážní loď sledovala australskou základnu, oznámil ministr Dutton

Austrálie u svého západního pobřeží vysledovala čínskou špionážní loď, oznámil v pátek ministr obrany Peter Dutton. Jde podle něj o agresivní a bezprecedentní čin ze strany Pekingu. Průzkumná loď vybavená nejpokročilejší technikou se dostala do blízkosti utajované australské námořní komunikační základny v Exmouthu, která podporuje ponorky Spojených států a dalších spojeneckých zemí, píše portál ABC. Jde o jedno z nejdůležitějších australských vojenských zařízení. Čína v reakci uvedla, že mezinárodní právo vždy dodržuje.

Podle Duttona Austrálie pohyby čínského plavidla sledovala přibližně týden. Ministr označil situaci za bezprecedentní. Starosti mu dělá, jak daleko na jih se čínská špionážní loď dostala, i to, že se snažila při plavbě kolem pobřeží shromáždit co nejvíce informací.

Dutton popřel, že informaci o špionážní lodi úmyslně zveřejnil krátce před parlamentními volbami naplánovanými na 21. května s úmyslem vyvolat mezi lidmi strach. „Myslím, že lidé chápou, jak náročná je realita v indopacifickém regionu, agresivní činy ze strany čínského vedení a čínské vlády,“ argumentoval.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí prohlásil, že o konkrétní situaci nemá informace. Peking ale podle něj vždy respektuje mezinárodní právo a platná pravidla. Vyzval také významné australské politiky, aby situaci vyhodnotili v klidu a objektivně.

Není to poprvé, co si Australané stěžují na aktivity čínského námořnictva. Letos v únoru australský premiér Scott Morrison označil za lehkomyslné a nezodpovědné chování posádky válečné lodi, která namířila laserový paprsek na pozorovací letadlo australských vzdušných sil.