Číňané kvůli koronaviru narychlo budují nemocnici. Aerolinky nabízejí storna vybraných letů

Události: Uzavřená města v Číně jako opatření proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Čínská vláda uvedla, že koronavirus zabil už 26 lidí. Počet prokázaných případů nakažení se vyšplhal na 876. Úřady po Wu-chanu, který je ohniskem nákazy, uzavírají další města. Zvláštní opatření zavádí už i Peking a Šanghaj. Od soboty kvůli nemoci nebudou přístupné některé části Velké čínské zdi ani Zakázané město v Pekingu. Letečtí dopravci začínají nabízet storna letenek. Druhý potvrzený případ nákazy koronavirem hlásí Spojené státy.

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové je v provincii Che-pej kvůli nákaze uzavřených celkem třináct měst. Už od čtvrtka je od světa odstřižený Wu-chan, v pátek úřady zastavily veřejnou dopravu například ve městě Ťing-čou, kde žije asi 5,6 milionu lidí. Přerušen byl i provoz vlaků do ostatních měst.

„Je otázkou, jestli budou přibývat další města,“ uvedla Šámalová a dodala, že se to nedá vyloučit. „Některá menší města nebo vesnice, jak v Che-peji, tak i v okolních provinciích, přijímají vlastní opatření,“ vysvětlila zpravodajka a poukázala na příklad jedné vesnice, která údajně na své území nepouští auta s poznávací značkou Wu-chanu, a rodinám, které by z tohoto města chtěly přijmout návštěvu, hrozí odebráním dávek.

„Mnoho lidí se nemůže dostat domů, je mi jich líto. Vím, jaké to je pro lidi, kteří celý rok pracovali daleko od domova. Každý se těší na svou rodinu, ale v této situaci nic nezmůžeme,“  podotkla obyvatelka Wu-chanu.

Zavřená bude i Velká čínská zeď a Zakázané město

Úřady navíc uvedly, že od soboty budou kvůli šíření koronaviru uzavřeny některé části Velké čínské zdi nacházející se blízko Pekingu. Od soboty bude uzavřená i nejslavnější památka čínské metropole - Zakázané město.

Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům necestovat do čínských měst, která úřady uzavřely. V celé zemi doporučuje zvýšenou hygienu.

Kvůli koronaviru někteří dopravci začali nabízet bezplatná storna či změny letenek na spoje směřující na vybraná čínská letiště. Jde například o lety China Southern Airlines do Wu-chanu, dále Quatar Airways do Pekingu, Gungzhou, Hangzhou, Šanghaje nebo Chongging. Od pátku podobné služby nabízí i China Eastern Airlines na všechny letenky do Číny vystavené nejpozději 24. ledna a Hainan Airlines na letenky vystavené do 23. ledna. Čerstvě se přidal i dopravce Sichuan Airlines.

Čínská vláda informovala, že prověřuje 1072 případů, u nichž panuje podezření na nakažení novým koronavirem. Potvrzených nakažení je už téměř devět set. „177 lidí je ve vážném stavu, 34 je vyléčených a propuštěných z nemocnice,“ doplnila statistiky Barbora Šámalová. „Určitě to ale nejsou kompletní údaje, zcela jistě bude mnoho dosud nenahlášených a nepotvrzených případů,“ dodala.

Čínské ministerstvo zdravotnictví už potvrdilo první oběť mimo centrální provincii Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan je epicentrem nákazy. Jde o 80letého pacienta, který zemřel v provincii Che-pej poté, co se vrátil z dvouměsíčního pobytu právě v této jedenáctimilionové metropoli.

Horečky, kašel a problémy s dýcháním

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním. Jeho původ zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale koronavirus zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. Lék zatím není, už na něm ale pracují američtí biochemici.

Několik případů onemocnění se mezitím objevilo i mimo Čínu. Dva nakažené potvrdilo Japonsko, další případy byly hlášeny z Jižní Koreje, Thajska, Vietnamu a dokonce i z amerického státu Washington a ze Saúdské Arábie. 

WHO zatím nevyhlásila globální nouzi. „Ještě jsme nedospěli do situace, kdy by bylo nutné vyhlásit mezinárodní zdravotní nouzi. Ale pozor, neznamená to, že by nešlo o mimořádný stav. V Číně stav nouze je a situace je vážná,“ konstatoval mluvčí WHO Christian Lindmeier.

Wu-chan staví nemocnici, dochází zdravotnický materiál

V uzavřeném Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem. Staví se na kraji města u rekreačního areálu, který podle původních plánů měli využívat dělníci. Podle místních médií má být nemocnice hotová během několika dnů. Jejím vzorem je zdravotnické zařízení, které vzniklo v roce 2003 v Pekingu během epidemie onemocnění SARS.

Stavba provizorní nemocnice, Wu-chan
Zdroj: Reuters

Několik wuchanských nemocnic podle agentury Reuters požádalo o dary ve formě ochranných brýlí, roušek, čepic a ochranných oděvů pro zdravotnický personál. Čínská média uvádějí, že některá zdravotnická zařízení mají zásoby materiálu jen na tři až čtyři dny a docházejí jim testovací sady.

Nedostatek lékařských potřeb se v příštích dnech ještě prohloubí kvůli svátkům kolem lunárního Nového roku, kdy je řada továren zavřená a nefungují ani běžné dodavatelské řetězce. Město se snaží získat větší finanční podporu od centrální vlády.

„Od registrace k vyšetření to trvá hrozně dlouho. Pro pacienty s horečkou není dostatečná péče. Dlouho se čeká a infekce může přeskočit i ve frontě. To mě děsí,“ prohlásil jeden z pacientů Chuang Wej.

Naopak nedostatek jídla podle Šámalové postižené metropoli nehrozí. „Zatím nejsou informace o tom, že by lidé trpěli nouzí a neměli dostatek potravin. I když poté, co byla opatření oznámena, se vrhli do obchodů a skoupili všechny zásoby, zbyly jen prázdné regály,“ popsala. Podle ní není jasné, jak bude vláda izolovaná města zásobovat.

Na ulicích ve Wu-chanu, ale i v obchodních centrech a na dalších veřejných prostranstvích, kde běžně panuje čilý ruch, je neobvyklý klid. Lidé musí venku povinně nosit ochranné roušky, zavřené jsou stanice metra, nádraží i letiště a policie kontroluje auta přijíždějící do města.

Kdo se vrací ze zasažených oblastí do Pekingu a Šanghaje, má zůstat doma

Úřady v čínském hlavním městě Pekingu v pátek vyzvaly obyvatele města, kteří se vracejí z oblastí zasažených novým typem koronaviru, aby 14 dnů zůstali doma, a zabránili tak šíření nákazy. Podobnou výzvu vydala i obchodní metropole Šanghaj.