Čína utahuje smyčku kolem Tchaj-wanu. Podle expertů možná chystá blokádu

Události: Rostoucí napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem (zdroj: ČT24)

Vojenská rovnováha mezi Čínou a Tchaj-wanem se rychle vychyluje ve prospěch Pekingu, varovala japonská vláda. Čína usilovně zbrojí a v poslední době stále častěji narušuje tchajwanský prostor. Napětí ještě vzrostlo poté, co navštívil Spojené státy hlavní favorit na tchajwanského prezidenta Lai Ching-te. Do Tchaj-peje zase dorazil bývalý japonský premiér Taro Aso jako nejvýše postavený host z této země za posledních padesát let. Podle expertů se Čína připravuje na blokádu Tchaj-wanu.

Peking prahne po připojení ostrova. Přestože invaze není preferovanou možností, čínský prezident Si Ťin-pching zdůrazňuje, že se síly nezřekne, a často mluví o přípravě na boj. Tento týden tchajwanský prostor opět narušily desítky letadel a několik lodí.

Od loňské návštěvy předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové Čína zintenzivnila manévry kolem Tchaj-wanu. Její plavidla a letouny překračují dělicí linii v Tchajwanské úžině prakticky denně.

Mapa oblasti kolem Tchaj-wanu
Zdroj: ČT24

Peking roztahuje drápy na moři

Čína rozšiřuje i pole působnosti. Její námořnictvo je aktivní východně od Tchaj-wanu, kam v minulosti zavítalo zřídka. V oblasti se pohybuje i ruská armáda. Podle odborníků se Peking nejspíš chystá na blokádu ostrova.

Japonsko přitom dává na vědomí, že Tchaj-pej v něm má oporu, což Peking dráždí. „Jsem přesvědčen, že Japonsko, Tchaj-wan, Spojené státy a další země musí být připraveny nasadit do akce silné odstrašující prostředky,“ prohlásil bývalý japonský premiér Aso.

Peking kroky Tokia kritizuje. „Pokud budou někteří lidé v Japonsku trvat na propojení vnitřních záležitostí Číny s bezpečností Japonska, opět to zavede Japonsko na scestí,“ varovalo čínské velvyslanectví v Tokiu.

Když byly čínské vojenské schopnosti omezené, nejohroženější byly ostrovy nejblíž k pevnině. Čínská výzbroj se ale zlepšuje a existují i možnosti elektronického boje. Pro Peking je nejslibnější scénář rychlý pád Tchaj-wanu, který by připravil armádu o čas k protiútoku a Spojené státy o možnost rychle zasáhnout.

Posilují ale i tchajwanské síly. „Pokročili jsme ve vývoji námořních plavidel. Podnikli jsme kroky k posílení a výcviku záložních sil. Významně jsme investovali do posílení obranných schopností,“ uvedla prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen.

Důležité bude, jak se zachovají sousedé – Japonsko, Filipíny a Jižní Korea, kteří rozšiřují vojenskou spolupráci se Spojenými státy. Tokio navíc posiluje obranu nejbližších ostrovů. Zato dodávky některých amerických zbraní pro Tchaj-wan váznou kvůli zásobování Ukrajiny.