Čína posiluje armádu. USA kvůli tomu chtějí rozmístit v Austrálii jaderné zbraně

Události: Čína posiluje jaderný arzenál (zdroj: ČT24)

Spojené státy plánují rozmístit bombardéry s jadernými zbraněmi na vojenské základně u severoaustralského města Darwin. Chtějí tak odradit Čínu od případné invaze na Tchaj-wan. Zprávu jako první přinesla australská stanice ABC, sama Canberra je v komentářích zdrženlivá. Jaderný arzenál posiluje také Peking. Vybudovat silný „systém strategických odstrašujících sil“ slíbil i čínský prezident Si Ťin-pching.

Přípravy na čínský útok na Tchaj-wan dostávají konkrétní rozměr. Canberra připouští, že odlehlá vojenská základna v Tindalu jižně od Darwinu získá prostor pro šest amerických bombardérů B52 s jadernými zbraněmi, které mají Čínu od invaze na ostrov odradit.

Současný premiér Anthony Albanese nicméně pouze potvrdil, že Austrálie s USA spolupracuje a že členové amerického námořnictva působí v Austrálii ve střídavých cyklech, což se týká také Darwinu. ABC citovala zdroj z amerického letectva, který řekl, že rozmístění bombardérů dá „protivníkům představu o amerických smrtících leteckých zbraních“.

„Krok USA zvyšuje napětí v oblasti, vážně podkopává regionální mír a stabilitu a může vyvolat závody ve zbrojení,“ kritizoval zprávu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. Přestože invaze není preferovanou možností Pekingu, čínský vůdce na nedávném sjezdu opakovaně mluvil o síle, silném národu, armádě a sjednocení s Tchaj-wanem.

„Vybudujeme silný systém strategických odstrašujících sil a zvýšíme podíl nových bojových sil v nových oblastech,“ slíbil Si. Podle analytiků není náhoda, že pro začátek sjezdu zvolil 16. říjen. V historii komunistické Číny má totiž zvláštní význam. Ve stejný den v roce 1964 provedla země první úspěšný test atomové bomby.

Tisíc jaderných hlavic do osmi let

Čína se poučila z války na Ukrajině, a proto kvůli napětí kolem Tchaj-wanu posiluje jaderný arzenál jako účinný odstrašující prostředek. Odhaduje se, že do roku 2027 bude mít sedm set a do konce desetiletí tisíc jaderných hlavic.

Nejpočetnější armáda světa prošla za Siho velení rozsáhlými změnami a mnohonásobně zvýšila potenciál. Rozšířila a zdokonalila námořní a raketové jednotky, zbavila se tisíců zkorumpovaných důstojníků, reformovala systém velení a vybudovala námořní základny.

„USA a jejich spojenci stojí před úkolem připravit se na boj i při takovém scénáři, jakým je invaze na Tchaj-wan, a to i pod hrozbou jaderné eskalace,“ tvrdí analytik Ken Jimbo z The Canon Institute for Global Studies.