Čína je podle šéfa americké diplomacie čím dál agresivnější

Čína se v poslední době chová na domácí scéně čím dál represivněji a v zahraničí je čím dál agresivnější. V rozhovoru s televizí CBS, odvysílaném v neděli, to prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Tvrdší postoj vůči Číně kvůli otázce dodržování lidských práv v zemi v pondělí vyjádřila také novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Na otázku, zda Washington směřuje k vojenské konfrontaci s Pekingem, Blinken odpověděl, že „dostat se do tohoto bodu, nebo jen k němu směřovat, je proti zájmu Číny i Spojených států“. „V posledních letech jsme ale svědkem toho, že se Čína chová doma čím dál represivněji a v cizině čím dál agresivněji,“ podotkl Blinken v pořadu 60 Minutes.

„Čína je jedinou zemí světa, jež má vojenské, ekonomické a diplomatické kapacity poškodit světový řád, kterého si tak vážíme a který jsme odhodláni bránit,“ uvedl šéf americké diplomacie. „Naším cílem není Čínu zkrotit či omezit, ale zachovat tento řád,“ dodal.

K údajným krádežím amerických obchodních tajemství a duševního vlastnictví v řádech miliard dolarů ze strany Číny Blinken řekl, že administrativu prezidenta Joea Bidena to velmi zneklidňuje. „Působí to jako akce někoho, kdo se snaží soutěžit nečestně a čím dál víc nepřátelsky,“ prohlásil ministr. Spojeným státům se ale podle něj stále více daří spojovat podobně postižené země a společně takové kroky odmítat.

Blinken v neděli přicestoval do Londýna na schůzku ministrů zahraničí G7, kde je Čína jedním z témat. Biden označil soupeření s Čínou za největší americkou zahraničněpolitickou výzvu.

Při svém prvním projevu v Kongresu slíbil zachovat silnou americkou vojenskou přítomnost v indicko-pacifické oblasti a podpořit americký technologický rozvoj.

Novozélandská premiérka vyjádřila tvrdší postoj vůči Číně

Tvrdší postoj vůči Číně kvůli otázce dodržování lidských práv v zemi v pondělí vyjádřila také novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. „Neunikne tady ničí pozornosti, že s tím, jak role Číny ve světě posiluje a mění se, rozdíly mezi našimi systémy –⁠ a zájmy i hodnotami, které utvářejí tyto systémy –⁠ lze stále hůře sladit,“ prohlásila na pondělním summitu v Aucklandu, který je věnovaný čínskému obchodu.

Podle agentury AP rovněž uvedla, že Wellington vyjádřil Pekingu vážné znepokojení kvůli otázce dodržování lidských práv v zemi, a to včetně zacházení Číny s etnickou menšinou Ujgurů v oblasti Sin-ťiang nebo v případě obyvatel Hongkongu.

I když její slova zůstala ve srovnání s představiteli některých dalších zemí umírněná, znamenají výrazný posun, píše agentura AP. Čína je pro Nový Zéland největším obchodním partnerem a šéfka novozélandské vlády se podle AP v minulosti často vyhýbala přímé kritice Pekingu.

Nový Zéland se v posledních týdnech snaží najít správný tón vůči Pekingu. Minulý měsíc se ocitl pod tlakem svých partnerů z aliance Pět očí (Five Eyes), která sdružuje zpravodajské služby USA, Británie, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie. Ministryně zahraničí Nanaia Mahutaová totiž nesouhlasila s tím, aby země této aliance zaujaly společný kritický postoj vůči problematice lidských práv v Číně.

Podle Stephena Noakese z Aucklandské univerzity jsou některá slova Ardernové znamením Wellingtonu pro jeho spojence, že i když je země do určité míry ekonomicky závislá na Číně, tak vůči Pekingu není poddajná. Zároveň se nedomnívá, že změna v rétorice Nového Zélandu bude mít negativní dopad na obchod s Čínou. Umírněný postoj Wellingtonu by podle něj v budoucnu mohl z Nového Zélandu učinit prostředníka mezi Pekingem a dalšími členy Pěti očí. Podle analytika Geoffreye Millera z novozélandské webové platformy Democracy Project nicméně premiérčin komentář nemění obecně postoj Wellingtonu, který je vůči Číně podle něj spíše přátelský, anebo přinejmenším neutrální.

Čína je největším obchodním partnerem Nového Zélandu, podle agentury Reuters do ní směřuje zhruba třetina novozélandského exportu. Podle AP kupuje dvakrát více novozélandského zboží než Austrálie.

Velvyslankyně Pekingu na Novém Zélandu už prohlásila, že situace v Hongkongu i v provincii Sin-ťiang jsou interní záležitosti Číny. „Doufáme, že Nový Zéland bude moci zastávat objektivní a správnou pozici, řídit se mezinárodním právem a nebude se vměšovat do čínských vnitřních záležitostí,“ uvedla na summitu.