Čeští záchranáři v Turecku stále nacházejí přeživší. Obětí zemětřesení je už přes 23 tisíc

I čtyři dny po katastrofálním zemětřesení v Turecku a Sýrii objevují záchranáři pod troskami zřícených domů přeživší. Navzdory přetrvávajícím nízkým teplotám je totiž podle místních médií stále slyšet zoufalé volání osob uvězněných ve zřícených domech. Počet obětí přesáhl 23 tisíc. Zasaženým oblastem lidé pomáhají i dobročinnými sbírkami – Češi na záchranné a humanitární operace poslali přes 66 milionů korun.

„Budeme pokračovat, dokud si nebudeme jisti, že už nikdo nepřežil,“ citovala v pátek ráno stanice TRT World mluvčího turecké záchranné služby. 

Počet nalezených těl mezitím stále roste. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan připustil, že pomoc není tak rychlá, jak by chtěl. Podle agentury Reuters informoval také o tom, že počet obětí katastrofy v jeho zemi stoupl už na 19 875. V Sýrii si otřesy vyžádaly zatím 3553 životů.

Češi asistují při záchraně přeživších

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman v noci na pátek vyprostili ze zřícených obytných domů dalších dvanáct obětí zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek dvacet těl, z toho jedenáct dětí. Dál také pomáhají jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde mohli v sutinách zůstat živí lidé. 

Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. Mluvčí hasičů Jakub Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

„Je zde bohužel velké množství dětí a mladších lidí. Jejich příbuzní teď zažívají nesmírně těžké chvíle, když sem přijíždějí a své blízké pomáhají identifikovat,“ podává svědectví z místa zásahu českých záchranářů zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. 

Během pátečního rána pomáhali čeští hasičí dostat ze sutin dvě živé osoby. Nyní jsou v péči místních lékařů. Záchranářský pes předtím ve čtyři ráno pomohl v troskách jiného domu najít jednu pohřešovanou ženu. 

„Představte si více než třísettisícové město, které je zcela zdevastované. Je tu obrovské množství domů, které jsou neobyvatelné. V jediném městě se bavíme o desítkách či stovkách tisíc lidí, kteří zničehonic přišli o střechu nad hlavou, a podle toho to zde vypadá,“ popisuje Černohorský situaci v Adiyamanu a upozorňuje na to, že pro takové množství lidí je obtížné najít provizorní ubytování, i v mrazech tak přebývají na ulicích.

Do pátečního dopoledne poslali Češi na pomoc do Turecka a Sýrie přes 66 milionů korun, vyplývá z vyjádření humanitárních organizací.

  • Člověk v tísni: 51945194/0300
    Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 118
    ADRA: 66888866/0300, variabilní symbol 389
    Český červený kříž, Fond humanity: 333999/2700, variabilní symbol 2301
    Diakonie: 292949292/0300, variabilní symbol 2023

Syrská vláda pomůže povstaleckým oblastem

Do poškozené oblasti Idlíb nyní také podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) směřuje zhruba čtrnáct nákladních aut s humanitární pomocí. Podle Bílých přileb, které působí v regionech ovládaných povstalci, je ale zatím pomoc zcela nedostatečná. Reakci OSN, která by se podle ní měla omluvit syrskému lidu, označila organizace dokonce za katastrofickou.

Oblast pod kontrolou syrských povstalců podle Bílých přileb od zemětřesení do dneška nedostala žádnou pomoc s výjimkou šesti kamionů, které dorazily ve čtvrtek. Ty však byly součástí konvoje, který nesouvisí se zemětřesením a jen se kvůli němu zpozdil.

Syrská vláda odpoledne uvedla, že souhlasí s poskytnutím pomoci oblastem pod kontrolou opozice. Pomoc bude distribuovat ve spolupráci s OSN, Mezinárodním výborem Červeného kříže a Syrským arabským červeným půlměsícem, napsala podle agentury Reuters syrská státní média.

Světový program pro výživu (WFP) píše, že mu na severozápadě Sýrie dochází zásoby a humanitární pomoc v této oblasti potřebuje na devadesát procent místních. 

WFP proto vyzvala Turecko i Sýrii, aby otevřely další hraniční přechody, které jsou kvůli vztahům obou zemí dlouhodobě zavřené. Ankara nyní zvažuje otevření přechodu do syrské oblasti ovládané protivládními rebely i do té pod kontrolou režimu Bašára Asada. Nyní je totiž otevřený jenom jeden hraniční přechod mezi Tureckem a částí Sýrie v držení opozičních sil. 

Přístup k Asadovu režimu dočasně změnily i Spojené státy, které uvolnily sankce, aby do Sýrie mohla směřovat humanitární pomoc. Americké ministerstvo financí povolilo na 180 dní všechny transakce směřující k pomoci po zemětřesení, které by jinak byly zakázané.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk vyzval k okamžitému příměří v Sýrii a „plnému respektování lidských práv a závazků humanitárního práva, aby se pomoc dostala ke všem“. „Cesty jsou zničené. Lidé umírají. Teď je třeba využít všechny dostupné cesty, kudy je možné dostat pomoc a záchranáře do dotčených oblastí. Lidé musejí být na prvním místě,“ zdůraznil generální tajemník OSN António Guterres.

O přístřeší přišlo v Sýrii přes pět milionů lidí

Pondělní zemětřesení připravilo v Sýrii o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí, odhadl v pátek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Na izolovaný sever země, který se už před katastrofou potýkal s důsledky více než deset let dlouhé občanské války, míří čtrnáct nákladních aut s humanitární pomocí. 

UNHCR se podle své zástupkyně v Sýrii soustředí hlavně na poskytnutí přístřeší a pomoci, jako jsou stany, plastové fólie, karimatky a zimní oblečení. Agentura připomněla, že v zemi bylo už před zemětřesením v důsledku války vysídleno 6,8 milionu lidí. Některé lidi konflikt, který začal v roce 2011, připravil o domov několikrát.

„Konvoj veze elektrické ohřívače, stany, přikrývky a další věci na pomoc lidem, kteří byli vysídleni v důsledku katastrofálního zemětřesení,“ uvedl mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Paul Dillon. Dodal, že pomoc směřuje do provincie Idlíb.

Novorozenou holčičku chtějí adoptovat tisíce lidí

Holčička, která se narodila v troskách budovy ve městě Džindiras na severu Sýrie, dostala jméno Aya a ujme se jí rodina prastrýce, která nyní žije ve stanu, píše britský Guardian. Aya, což v arabštině znamená „dar od boha“, přežila zemětřesení jako jediná z její přímé rodiny.  Když ji záchranáři v pondělí ráno našli, byla se svou už mrtvou matkou stále spojena pupeční šňůrou.

„Nikomu nedovolím, aby ji adoptoval. Dokud se nevrátí její vzdálená rodina, starám se o ni jako o vlastní,“ uvedl ředitel nemocnice Chalid Attíah, kde je Aya zatím v inkubátoru. Attíah má jen o čtyři měsíce starší dceru, kterou teď jeho žena kojí spolu s Ayou. Adopci dívky nabídly tisíce lidí poté, co se záběry její záchrany rozšířily na sociálních sítích.

„Do nemocnice přijela v hrozně špatném stavu, měla boule a modřiny, byla studená a téměř nedýchala,“ uvedl pediatr Hání Marúf, který o již stabilizovanou Ayu pečuje v afrínské nemocnici.