České firmy jsou připraveny podílet se na nové Hedvábné stezce, míní Zeman

Prezident Miloš Zeman vyjádřil na summitu 17+1  naději, že se podaří naplnit projekty spolupráce Evropy s Čínou. České firmy jsou podle něj připravené podílet se na projektu nové Hedvábné stezky, uvedl. Schůzka, které se účastnili zástupci zemí střední a východní Evropy a Číny, se konala kvůli pandemii koronaviru prostřednictvím videokonference.

„Myslím si, že se někdy dopouštíme té chyby, že podepisujeme nejrůznější memoranda o spolupráci, ale ne vždy se tato memoranda daří naplnit konkrétním obsahem. Rád bych se proto zmínil o projektu nové Hedvábné stezky, který považuji za fascinující výzvu,“ uvedl na summitu Zeman. Projekt je širokou platformou, v jejímž rámci chtějí čínští komunisté navazovat obchodní vztahy. 

„České firmy jsou bezesporu připraveny se na tomto projektu podílet a věříme, že bude mít úspěch zejména tehdy, když to budeme chápat mimo jiné jako výstavbu vysokorychlostní železnice spojující Čínu s Evropou. A zde platí, že kolem této železnice mohou vyrůstat nové průmyslové zóny, dokonce i celá nová města,“ dodal.

Zeman se summitu původně účastnit nechtěl

Summit 17+1 se měl konat už loni v dubnu, kvůli pandemii byl ale odložen. Zeman se ho původně nechtěl zúčastnit kvůli nespokojenosti s velikostí čínských investic v České republice.

Později Pražský hrad cestu připustil za podmínky, že se investice podaří dokončit. Nakonec český prezident s návštěvou souhlasil. Do Pekingu plánoval jet i přes pandemii, Číně chtěl poděkovat za dodávky zdravotnických pomůcek, za které Česko zaplatilo na rozdíl od bezplatných darů například z Tchaj-wanu.

U příležitosti summitu bylo uzavřeno několik memorand, mimo jiné i mezi českými a čínskými úřady. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Zuzany Štíchové bylo podepsáno memorandum, které umožňuje export vybraných zemědělských produktů z České republiky na čínský trh. Ministerstvo průmyslu a obchodu uzavřelo memorandum s čínským ministerstvem obchodu o vzniku skupiny na pracovní úrovni, jejímž cílem je podpora vzájemného obchodu. 

Čína slíbila vakcíny i zvýšení vývozu

Většinu účastnických států zastupovali na summitu, který Peking svolal narychlo, předsedové vlád a prezidenti. Za některé se připojili místopředsedové vlády či ministři. „Zejména pobaltské státy, které mají v rámci spojenectví v NATO blízko ke Spojeným státům, jsou vůči Číně chladné. Na summit vyslaly nižší zastoupení než Česko nebo Polsko,“ poznamenal zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé. 

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka řečníci na summitu  mluvili především o pandemii a spolupráci v boji proti covidu-19 nebo o ekonomické spolupráci.

Události: Čína se v Evropě snaží prosadit vakcíny proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching tak při té příležitosti podle agentury Bloomberg uvedl, že Peking plánuje v příštích pěti letech dovézt ze zemí střední a východní Evropy zboží za více než 170 miliard dolarů (3,6 bilionu korun). Hodlá také zdvojnásobit zemědělský import.

„Máte rčení, že rada je nad zlato. Věřím, že naše diskuse přinese nové návrhy pro vzájemnou spolupráci za nových okolností,“ uvedl mimo jiné čínský prezident na summitu. Dále Si Ťin-pching poznamenal, že Peking je připraven prodávat státům střední a východní Evropy vakcíny proti covidu-19. 

Politické prohlášení se Číně na setkání prosadit nepodařilo. Summit přijal jen plán aktivit pro příští rok.