Britští lordi ostře nesouhlasí se zákonem o vnitřním trhu, poslanci je však mohou přehlasovat

Sněmovna lordů, horní komora britského parlamentu, velkou většinou vyjádřila nesouhlas a politování nad zákonem o vnitřním trhu, který jde proti částem brexitové dohody. Proti kontroverznímu zákonu, který podle Evropské komise porušuje právně závaznou dohodu, hlasovalo 395 zákonodárců, opačný názor jich mělo 169. Sporným zákonem může vláda premiéra Borise Johnsona zrušit části rozvodové dohody mezi Británií a Evropskou unií.

Návrh zákona podrývá vládu práva a škodí reputaci Spojeného království, shodli se většinově členové Sněmovny lordů, zatímco poslanci Dolní komory před více než měsícem jasnou většinou zákon schválili.

Podle dřívějších informací agentury Reuters se očekává, že Sněmovna lordů bude o návrhu zákona debatovat až do začátku prosince. Johnsonova vláda nemá v horní komoře parlamentu většinu a je možné, že se lordi pokusí zákon změnit. Novou verzi by následně museli opět schválit i poslanci Dolní sněmovny. Pokud by s ní nesouhlasili, mohli by Sněmovnu lordů přehlasovat.

Evropská komise na začátku měsíce zahájila s Velkou Británií právní řízení kvůli porušení brexitové dohody. Exekutiva EU neúspěšně žádala britskou vládu, aby do konce září z návrhu kontroverzního zákona o vnitřním trhu vypustila pasáže porušující právně závaznou dohodu. Britská Dolní sněmovna však v úterý návrh schválila v původní podobě.

Návrh s cílem zajistit volný obchod mezi všemi částmi Británie porušuje takzvaný protokol o Severním Irsku, jenž je jedním ze základních pilířů brexitové dohody, kterou loni schválila Unie i Británie. Podle něj bude tato část Británie součástí unijního volného trhu, což má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstala součástí EU.

Jednání stále váznou

Mezitím se blíží konec přechodové pobrexitové fáze, v níž je v obchodních záležitostech mezi Velkou Británií a EU do ledna v zásadě vše při starém. Jednání o budoucí obchodní dohodě však uvázla na mrtvém bodě.

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier v úterý po telefonátu se svým britským protějškem Davidem Frostem na Twitteru znovu uvedl, že ze strany Unie jsou „dveře otevřené“. Londýn však trvá na tom, že EU musí projevit ochotu ke kompromisu a změnit svůj postoj. Británie se mezitím chystá na opuštění unijního vnitřního trhu a celní unie bez dohody.

Pokud se do konce roku nepodaří dohodu vyjednat, bude se mezi oběma stranami obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Sporné otázky se týkají rovných pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad dodržováním budoucí smlouvy a zejména práva rybolovu v britských vodách.

Německý poslanec za vládní Křesťanskodemokratickou unii (CDU) Detlef Seif, který je zpravodajem své strany v otázkách brexitu, v úterý agentuře Reuters řekl, že v současnosti je pravděpodobnost dosažení dohody menší než 50 procent.