Odmítněte zákon porušující brexitovou dohodu, vyzývají britské poslance expremiéři Major a Blair

Bývalí britští premiéři John Major a Tony Blair vyzývají poslance, aby odmítli vládní návrh zákona o vnitřním trhu. Předlohu, která mění pravidla o pohybu zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, začnou poslanci probírat v pondělí. Podle expremiérů je zákon v příkrém rozporu s brexitovou dohodou a Británii by ztrapnil. Návrh ostře kritizuje i Evropská unie, která vyzvala Londýn, aby z něj pasáže porušující brexitovou dohodu vypustil.

V komentáři v listu The Sunday Times Major a Blair varovali, že zákon ohrozí mír v Severním Irsku, ztíží vyjednávání obchodních dohod a zničí důvěru ve Velkou Británii. Kroky vlády označují za „nezodpovědné, v zásadě nesprávné a v praxi nebezpečné“, cituje z komentáře web stanice BBC.

„(Jednání vlády) vyvolává otázky, které daleko přesahují rámec dopadu na Irsko, mírový proces a jednání o obchodní dohodě – ačkoliv jsou (tyto záležitosti) zásadní. (Jednání vlády) zpochybňuje samotnou integritu našeho národa,“ uvedli expremiéři.

Konzervativec Major a labourista Blair, rázní odpůrci brexitu, napsali, že dodržování smluvních závazků je „stejně důležité“ jako domácí právo, a požadují, aby poslanci zákon odmítli. „Zatímco se svět zděšeně dívá na Spojené království – jehož slovo bylo kdysi přijímáno jako nedotknutelné – krok této vlády je ostudný a ztrapňuje náš národ,“ dodali.

Nejmenovaný ministr podle BBC na adresu expremiérů řekl, že nebyli dostatečně „blízko“ procesu a že se Spojené království nachází v bezprecedentní situaci.

Ministr spravedlnosti Robert Buckland prohlásil, že pravomoci ke změně protokolu o Severním Irsku, které ministři požadují, jsou pojistkou, která by byla použita jen v případě, že by všechny ostatní pokusy o urovnání neshod selhaly.

EU: „Extrémně závažné porušení“ brexitové dohody

Návrh, který vláda Borise Johnsona připravila pro případ krachu jednání a o kterém začnou britští poslanci jednat v pondělí, podle britských médií porušuje závazky Londýna týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku.

Také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič tento týden zdůraznil, že pokud britský parlament návrh schválí, půjde o „extrémně závažné porušení“ dohody o britském odchodu z EU a mezinárodního práva, a vyzval proto Londýn, aby z návrhu problémové pasáže odstranil „v nejkratším možném čase, nejpozději však do konce měsíce“.

Text v rozporu s loni schválenou brexitovou smlouvou stanovuje, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. Norma výslovně uvádí, že výše uvedené body budou platné, i kdyby byly v rozporu s mezinárodními smlouvami.

Britská vláda však dala najevo, že text měnit nehodlá, a zveřejnila právní analýzu, podle níž parlament neporuší zákony, když schválí návrh, který je v rozporu s britskými mezinárodními závazky.

Množí se hlasy o rozchodu bez dohody

Spojené království opustilo EU na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Unijní diplomaté se shodují, že současný postup Londýna vážně ohrožuje další vyjednávání. Dohodu hledají vyjednávači složitě například v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod.

Z obou stran v poslední době znějí stále četnější hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody. Ten by nastal po skončení přechodného období na konci roku.