Johnsonův kabinet zřejmě poruší brexitovou dohodu. Šéf legislativní rady vlády rezignoval

Události: Zvrat s dodržením brexitové dohody (zdroj: ČT24)

Předseda legislativní rady britské vlády Sir Jonathan Jones rezignoval na svou funkci. Podle listu Financial Times tak učinil proto, že nesouhlasí s plánem přijmout zákon, který by zneplatnil část brexitové dohody. V Londýně  mezitím začalo osmé kolo jednání o budoucích vztazích mezi Británií a Evropskou unií. Britský premiér Boris Johnson je chce dokončit do poloviny října, nebo se obejít bez dohody.

Británie opustila Evropskou unii (EU) na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier i britský zástupce David Frost uznávají, že jsou názory obou stran v některých bodech velmi odlišné. Dohoda se hledá složitě například v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod. V úterý Frost například řekl, že ze strany EU je třeba „více realismu“.

Premiér Johnson přitom v pondělí uvedl, že dohodu je třeba najít do 15. října. „Nebudeme-li se schopni do té doby dohodnout, pak nepředpokládám, že mezi námi bude dohoda o volném obchodu. Všichni bychom to měli přijmout a jít dál,“ prohlásil.

Britské Financial Times (FT) v pondělí napsaly, že britská vláda chystá pro případ neúspěchu vyjednávání zákon, který by zneplatnil některé části dohody o rozluce, na jejímž základě Británie v lednu Unii opustila. Konkrétně má jít o ustanovení, která se týkají státní pomoci firmám a celního režimu v Severním Irsku.

Irský premiér Micheál Martin pohrozil, že pokud Británie brexitovou dohodu neuvede plně v praxi, budou jednání o budoucí obchodní dohodě neplatná. Nový nápad britské vlády zkritizovala i severoirská vicepremiérka Michelle O'Neillová. Ta uvedla, že jakákoli hrozba nedodržení zmiňovaného protokolu by byla „zákeřná zrada, která by způsobila nenávratnou újmu na ekonomiku celého Irska a na Velkopáteční dohodu“.

Ministr pro Severní Irsko uznal, že půjde o porušení dohody

Právě kvůli nesouhlasu s plánem na zneplatnění části brexitové dohody podle FT předseda legislativní rady vlády Sir Jonathan Jones rezignoval na svou funkci. Mluvčí předsedy vlády Jonesův odchod potvrdil, důvod jeho odchodu ale nepotvrdil.

Ministr pro otázky Severního Irska Brandon Lewis při jednání ve sněmovně připustil, že navrhovaným zákonem by mohla Británie porušit mezinárodní právo. Bylo by to podle něj ale porušení jen „velmi specifické a omezené“.

Postup vlády  kritizovala i Johnsonova předchůdkyně v úřadu Theresa Mayová. Podle ní může postup kabinetu narušit důvěru zahraničních partnerů v Británii. „Jak může vláda ujistit budoucí mezinárodní partnery, že se dá Spojenému království důvěřovat a že bude dodržovat své právní závazky vyplývající z dohod, které podepíše?“ uvedla bývalá premiérka.

EU varuje, že Británie musí dodržet vše, co loni podepsala. Londýnu, ale i Americe a Číně nově vzkázala, že si je vědomá své síly coby největšího obchodního bloku světa. „Evropa je světovou mocností a jsme připravení neochvějně bránit naše zájmy,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel.

Unie je pro Británii největší obchodní partner. Premiér Johnson Brity ujišťuje, že i bez ní bude Spojené království mohutně prosperovat. Podle průzkumu si ale polovina Britů myslí, že by odchod bez obchodní dohody byl špatně. Naopak za dobrý výsledek brexitu to považuje čtvrtina Britů a zbytek nemá názor.

Události ČT: Tisíce Čechů mají po brexitu problémy (zdroj: ČT24)