Do 15. října, nebo vůbec. Johnson přitvrdil ve vyjednávání dohody o volném obchodu s EU

Britský ministerský předseda Boris Johnson chce dohodu s Evropskou unií do poloviny října, kdy se koná summit unijních lídrů. Nebude-li dokument o budoucích vztazích Velké Británie s EU hotový, měly by se podle Johnsona obě strany smířit s krachem jednání a „jít dál“. Média mezitím přinesla informace o údajném britském plánu na změnu pravidel dohodnutých ohledně Severního Irska, což vyvolalo znepokojení v Belfastu. „Zákeřná zrada,“ označila britský plán tamní vicepremiérka.

„Dohoda s našimi evropskými přáteli musí přijít do termínu Evropské rady 15. října, pakliže má být v platnosti do konce roku,“ řekl premiér Johnson před pondělním jednáním podle oznámení Downing Street. „Nebudeme-li se schopni do té doby dohodnout, pak nepředpokládám, že mezi námi bude dohoda o volném obchodu, a všichni bychom to měli přijmout a jít dál,“ stojí dále v předem zveřejněném prohlášení.

Podobně jako britský premiér se v posledních týdnech opakovaně vyjádřil i lídr vyjednávacího týmu Evropské unie Michel Barnier. „Všechno, co bylo podepsáno, musí být respektováno,“ řekl v pondělí Barnier francouzské rozhlasové stanici France Inter s tím, že je zprávami znepokojen. Připomněl, že závazek stvrdil podpisem právě Johnson a ratifikoval jej britský parlament.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Londýn, aby závazek respektoval. „Věřím, že britská vláda převede do praxe dohodu o vystoupení z EU, což je její povinnost podle mezinárodního práva a předpoklad pro jakékoli budoucí partnerství,“ uvedla později na Twitteru šéfka unijní exekutivy.

Británie po lednovém formálním vystoupení z Evropské unie jedná už několik měsíců se sedmadvacítkou o podobě budoucího partnerství. Rozhovory jsou ale komplikované. Necelé čtyři měsíce před koncem vyjednávacího období se návrhy v některých bodech stále výrazně rozchází, zejména se mluví o neshodách kolem společných pravidel hospodářské soutěže a přístupu unijních rybářů do britských vod.

Johnson nicméně připustil, že uzavření dohody je stále možné, ovšem za podmínky, že je „EU připravena přehodnotit své aktuální pozice“ a přiklonit se k britskému „rozumnému návrhu na standardní dohodu o volném obchodu“.

Unie ovšem dává jasně najevo, že přístup Británie na její jednotný trh bez sladění pravidel hospodářské soutěže je pro ni nepřijatelný. Například šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian před týdnem Londýn nařkl z „neústupného“ a „nerealistického“ přístupu.

Zákeřná zrada, zní ze Severního Irska

Vyjednávání by mohl ještě zkomplikovat údajný britský plán, o kterém v neděli večer s odvoláním na tři zasvěcené osoby informoval list FT. Vláda prý dokončuje návrh zákona „o vnitřním trhu“, který by mohl „eliminovat právní sílu částí dohody o vystoupení“ Británie z EU. 

V současnosti platí protokol, podle kterého se počítá s tím, že Severní Irsko bude po 31. prosinci dodržovat některá unijní pravidla i nadále právě proto, aby na hranicích nemusela vzniknout takzvaná „tvrdá hranice.“ Podle FT právě ale to má v plánu vláda tajně odstranit. Konkrétně zmiňuje ustanovení z brexitové dohody, která se týkají státní pomoci firmám a celního režimu.

Severoirská vicepremiérka Michelle O'Neillová uvedla, že jakákoli hrozba nedodržení zmiňovaného protokolu by byla „zákeřná zrada, která by způsobila nenávratnou újmu na ekonomiku celého Irska a na Velkopáteční dohodu“.

Podle šéfky Evropské komise von der Leyenové je protokol o Irsku a Severním Irsku zásadní pro obranu míru a stability na ostrově a pro celistvost jednotného trhu.

Londýn však tvrdí, že rozlukovou dohodu ctí. „Hovoříme o omezených a opodstatněných krocích k vyjasnění specifických prvků protokolu o Severním Irsku v domácím právu, abychom odstranili jakoukoli nejasnost a zajistili, že vláda bude vždy schopna plnit své závazky,“ řekl podle agentury Reuters Johnsonův mluvčí.

Johnson: I bez dohody by to bylo dobré vyústění

Johnson se podle Reuters shodl i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že v jednáních s EU musí tento měsíc nastat pokrok.

Jestliže se do začátku příštího roku nepodaří nové partnerství dojednat, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Do konce probíhajícího přechodného období brexitu se Velká Británie dál řídí unijním právem, ačkoli už formálně není členem EU.

Johnson řekl, že i kdyby přechodné období brexitu vypršelo bez dohody o budoucích vztazích, bylo by to stále „dobré vyústění pro Spojené království“.

„Jako vláda se připravujeme, na našich hranicích a v našich přístavech, abychom na to byli připraveni,“ řekl Johnson. „Naše dveře nebudou nikdy zavřené a budeme obchodovat jako přátelé a partneři – ale bez dohody o volném obchodu,“ dodal britský premiér.