Biden nařídil přezkum imigračních pravidel, rodiny rozdělené na hranici s Mexikem se sloučí

Americký prezident Joe Biden prostřednictvím tří exekutivních příkazů nařídil přezkoumání azylových postupů na americko-mexické hranici a imigračního systému. Rozhodnutí má zrušit některá příkrá opatření zavedená jeho předchůdcem Donaldem Trumpem a sjednotit zbývající rodiny migrantů, které byly za vlády bývalého prezidenta rozděleny na hranici s Mexikem.

„Budeme se snažit zvrátit morální a národní hanbu předchozí administrativy, která doslovně, nikoliv obrazně, vytrhávala děti z náručí jejich rodičů,“ uvedl Biden při podpisu nařízení.

Nejnovější Bidenovy kroky podle agentury AP nemají velký okamžitý dopad, mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dříve uvedla, že na změny je zapotřebí čas. „Nevytvářím nový zákon. Eliminuji špatnou politiku,“ řekl Biden při podepisovacím ceremoniálu.

Trumpova administrativa ve snaze zastavit nelegální migraci na hranici s Mexikem uplatňovala politiku nulové tolerance. USA v jejím rámci stíhaly všechny, kdo do USA vstoupili nelegálně. Dospělí tak mohli čekat na soudy ve věznicích nebo být deportováni, zatímco děti se ocitaly v zařízeních kontrolovaných ministerstvem zdravotnictví a sociální péče.

Odděleny jsou zřejmě stále stovky dětí

Biden nyní nařídil ustavit pracovní skupinu, která bude mít za úkol rozdělené rodiny sjednotit. Skupinu povede nový ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas.

Kolik dětí přesně je stále odděleno od rodin, není jasné. Agentura AP s odkazem na soudní dokumenty uvedla, že zhruba pět a půl tisíce dětí migrantů, kteří se chtěli do USA dostat nelegálně, bylo za Trumpovy vlády odděleno od rodin, přičemž asi šest set z nich na návrat k rodičům stále čeká.

Administrativa Baracka Obamy, v níž byl Biden viceprezidentem, také na hranici s Mexikem oddělovala děti od dospělých, kteří se do USA snažili dostat nelegálně. Patrně se to ale dělo zřídka, píše BBC.

Dalšími exekutivními příkazy Biden v úterý nařídil přezkoumat Trumpovu imigrační politiku, která ztížila možnost žádat v USA o azyl a zpomalila legální migraci do USA.

Mluvčí Bílého domu Psakiová dříve v úterý řekla, že USA hodlají vytvořit morální imigrační systém, který bude přijímat žádosti uprchlíků. Uvedla také, že Bílý dům na zavedení imigračních pravidel potřebuje čas s tím, že „teď není vhodná doba přijíždět do USA“.