Bezpečnostní situace v Chersonu se stále zhoršuje. Oblast čelí ostřelování i sedmdesátkrát za den

Události: Situace v Chersonu (zdroj: ČT24)

Ukrajinské město Cherson se v posledních dnech stává terčem ruské armády stále častěji. Centrum leží zhruba pět kilometrů od okupovaného území na levém břehu Dněpru a městem se často ozývají exploze. V oblasti natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Na začátku listopadu si Cherson připomene první výročí od osvobození. I když ruští vojáci odešli, město stále bojuje o přežití.

Areálem nejstarší nemocnice v Chersonu se zvuk války rozléhá každý den. Realita donutila lékaře připravit se na nejhorší. Přesouvat pacienty do podzemí při každém poplachu ale lékaři nezvládají a jen během čtyř hodin natáčení se ve městě sirény rozezněly třikrát.

Do jednoho z krytů se vejde celkem 150 pacientů. Nemocnice ho použila naposledy minulý týden, kdy ruské síly masivně zaútočily na okolní budovy. „Naštěstí jsme neměli moc nepohyblivých pacientů, tak většina přišla po svých,“ uvedla zástupkyně ředitele nemocnice v Chersonu Světlana Vasilijevna Pšeničnová.

Léčí tu jen civilisty – často i ty, kteří utrpěli zranění při ostřelování nebo explozích min. Podle lékařů má nemocnice za sebou ty šťastnější dny. Nikdo tady kvůli ruské agresi hospitalizován není, ale tíha války dopadá na každého pacienta.

„Sestře spadla na dvorek bomba, rozbila se okna, zranilo ji to a zemřela,“ vypráví jeden z pacientů Vjančeslav. Na město a přilehlý region ruské síly zaútočily v poslední době i sedmdesátkrát za den.

Bezpečnostní situace se zhoršuje

Podle chersonské správy se bezpečnostní situace stále zhoršuje. „Dříve (Rusové) používali jen dělostřelectvo a minomety, teď začali intenzivně nasazovat letecké bomby, až dvacetkrát více,“ dodává mluvčí Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Tolokonnikov.

Navzdory nebezpečí město musí žít dál. Na svět přichází jeho další generace. Přesně den před natáčením se ve zdejší porodnici narodil malý chlapec, a to přímo během ruského ostřelování.

„Venku to tak burácelo, že jsme slyšeli i cítili exploze,“ vypráví primář porodního oddělení nemocnice v Chersonu Sergej Jurovič Morozov. Rodička Diana si z ruského úderu nic nepamatuje. To, že se město ocitlo pod palbou během narození jejího syna, si uvědomila až po porodu. „Vždy jsem chtěla syny. Jsem šťastná navzdory ostřelování,“ uvedla. Cherson se synem a manželem opustit nechce a hodlá stejně jako její město dál čelit ruským útokům a dočkat se konce války.