Bez sirén a smrtících raket. Život v Izraeli i Gaze se vrací k normálu, další výzvy se ale blíží

Události: Život v Izraeli i v Gaze se po vlně ostřelování vrací k normálu (zdroj: ČT24)

Přesně před týdnem začali islamisté z Gazy masivně ostřelovat Izrael. Pětidenní konflikt skončil v sobotu příměřím a život v regionu se postupně vrací k normálu. Napětí však neopadá. Ve čtvrtek se má konat izraelský pochod skrz muslimskou čtvrť Jeruzaléma, což palestinské organizace označují za provokaci a varují, že budou reagovat.

Ve fasádě domu v izraelském městě Rechovot zeje prázdnota a na místě probíhá odklízení trosek. Zemřela zde osmdesátiletá Inga Avramjanová. Když zazněly sirény, pomáhala svému nemohoucímu manželovi do krytu, ale palestinská raketa byla rychlejší.

Penzista Josi má známého ve vedlejším domě, který to do krytu naštěstí stihnul. „V rámci možností je v pořádku,“ říká Josi. Pro starší lidi bývá útěk do opevněné místnosti vždy problém. „Je to těžké. Na to se nikdy zcela nepřipravíte. V cestě jsou různé věci. Vrážíte do nich, padáte,“ podotkl Josi.

Rechovot se nenachází přímo v pohraničí, ale zhruba 45 kilometrů od Gazy. I do okolí Tel Avivu přitom doletěly některé raketové salvy. Teď se do zdejších ulic opět vrátil normální život, bez zvuku sirén. Čas na úklid, bilancování a běžné starosti nastal také v Gaze.

Na obzoru je ale další možná eskalace. Ve čtvrtek se má konat pravidelný pochod stoupenců izraelské pravice Jeruzalémem. Trasa průvodu skrz muslimskou čtvrť Starého Města v minulosti vedla k potyčkám.

Hnutí Hamás už vyzvalo k palestinské protidemonstraci, na úlevné vydechnutí to tak ve Svaté zemi zatím nevypadá.