Běloruský soud poslal do vězení studenty a profesorku za účast na protestech

Běloruský soud poslal do vězení jedenáct studentů a univerzitní profesorku za účast na protivládních protestech, informovala organizace na ochranu lidských práv Vjasna-96. Běloruská policie třetí den po sobě prohledávala kanceláře a domovy nezávislých novinářů a obhájců lidských práv, několik lidí také zadržela. O nejméně dvou desítkách razií informovaly agentury AP a Reuters, podle nichž tak pokračuje zátah proti odpůrcům autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Soud poslal deset studentů a univerzitní profesorku na dva a půl roku do vězení za účast na loňských protivládních protestech, informovala Vjasna-96. Další student podle ní odešel od soudu s dvouletým trestem odnětí svobody.

Policie je zatkla v listopadu a úřady je obvinily ze „spiknutí za účelem spáchání trestného činu“ a z „aktivní účasti na hromadných akcích, které hrubě narušují veřejný pořádek“.

Bezpečnostní složky také prohledaly například redakci stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) i byty dvou jejích novinářů, informuje Reuters. Nejméně pět lidí policie zadržela, uvedli běloruští obhájci lidských práv. Podle organizace Vjasna-96 jsou mezi zadrženými i dva žurnalisté RFE/RL.

Bezpečnostní složky razie vysvětlily podezřením, že řada představitelů nevládních organizací a médií je zapojena do stínových transferů velkých finančních částek, které plynou především ze zahraničí a jsou určeny na protesty různého druhu. Podle státní agentury Belta o tom informoval náčelník hlavní správy vyšetřování organizovaného zločinu a korupce Uladzimir Šyško z kriminální ústředny.

Ve středu a ve čtvrtek běloruská policie prohledala přibližně dvacet nevládních, lidskoprávních, charitativních a odborných organizací a médií. Zadržela více než patnáct lidí včetně šéfa organizace Vjasna-96. „Úřady používají proti novinářům celý arzenál represí –⁠ zastrašování, bití, prohlídky a zatýkání,“ komentoval dění v zemi šéf Běloruské asociace novinářů Andrej Bastunec.

Lukašenko viní nevládní organizace z podněcování nepokojů

Bezpečnostní složky v posledních dnech provádějí razie a zatýkají, protože Lukašenko slíbil vypořádat se s nevládními organizacemi, které obviňuje z podněcování nepokojů, poznamenala AP.

Úřady uzavřely řadu médií kritických vůči režimu a organizací na ochranu lidských práv po hromadných protestech, které propukly v srpnu loňského roku. Jejich spouštěčem se staly výsledky prezidentských voleb, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí byly výsledky voleb zfalšované ve prospěch autoritářského prezidenta. Policie proti demonstracím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Lukašenko, kterého podporuje Moskva, obvinění z volebních podvodů odmítá.