Ambulance, školy či muzeum. Mykolajiv je stále pod palbou, cílem je i tamní zoo

Události: Mykolajiv je stále pod palbou, rakety zasáhly i zoo (zdroj: ČT24)

Byl to právě Mykolajiv, kde se zastavily ruské plány dobýt celé jižní pobřeží. Teď je zázemím jednoho z hlavních směrů ukrajinské protiofenzivy. Ruská odplata je tu vidět a slyšet skoro každý den. Jedna z raket v noci zasáhla a zničila vodovodní potrubí v centru města.

Zásah dostalo několik ambulancí, dvě školy, muzeum a zřejmě i vojenské objekty. S vodou má město problém delší dobu. Tu užitkovou musí čerpat z moře. Komplikace je to i pro největší ukrajinskou zoo, která musela vyvrtat dvě studny. I tady válka zanechala nejeden podpis.

„Na území zoo zatím dopadlo osm raket. Některé tu stále leží jako příklad, abychom lidem ukázali, co se tady děje během války,“ vysvětluje ředitel zooparku Volodymyr Topčij.

Ten je milovníkem safari a divoké zvěře. Jenže teď, jak říká, řeší hlavně divoké časy. Zoopark funguje 120 let, nezavřel ani za druhé světové války. Až letos a hned na pět měsíců. Nyní funguje areál alespoň o víkendech.

Pomoc ze zahraničí

Zoo může stále pečovat o zvířata i platit zaměstnance z velké části díky virtuálním vstupenkám. Lidé napříč světem teď neplatí za návštěvu, ale za naději, že k tomu někdy v budoucnu vůbec budou mít příležitost.

„Pražská zoo nám darovala deset tisíc eur (asi čtvrt milionu korun), které vybrala od všech zoo v Česku,“ dává Topčij konkrétní příklad. I žirafy do zdejšího areálu putovaly z Česka. Kvůli válce Mykolajiv opustila polovina obyvatel, zvířata ale zůstanou. Přesun čtyř tisíc živočichů podle vedení zoo není realistický. A vlastně ani nutný.

„Jednou se ozval silný zvuk. Já jsem si z toho až sednul, ale sloni se v klidu procházeli ve výběhu,“ vzpomíná Topčij. Zoo dokonce další zvířata přijímá. Ne kvůli předvádění návštěvníkům, ale záchraně. Ve zdejší veterinární stanici končí čím dál víc zvířat i kvůli konfliktu.

Obavy teď má zoopark hlavně z toho, jak zvládne zimu. Zato zdejší zvířecí obyvatele konflikt zatím nechává v klidu. Jako jedny z mála ve městě.