Afghánská vláda propustí talibanské vězně, hnutí za to slíbilo zahájení mírových jednání

Afghánská vláda v pondělí odsouhlasila propuštění čtyř stovek vězněných příslušníků Talibanu, které si hnutí klade jako jednu z podmínek pro zahájení mírových jednání. Ta by měla začít v katarském Dauhá týden poté, co bude poslední skupina vězňů propuštěna na svobodu. S odvoláním na afghánskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

Propuštění vězňů, kteří patří k tvrdému jádru hnutí Taliban v neděli schválilo sdružení kmenových stařešinů a politických a náboženských vůdců afghánské Velké rady (Lója džirga). Hnutí už oznámilo, že je připraveno jednat. 

Jsme připraveni zasednout k jednáním do týdne od chvíle, kdy propustí naše vězně. Jsme připraveni.
mluvčí Talibanu

Dekret o propuštění vězňů by měl během pondělí podepsat také prezident Ašraf Ghaní. „Všichni čekáme, až Ghaní dekret podepíše. Podle původního plánu se do Dauhá vydáme ve středu a jednání začnou v neděli,“ citovala agentura Reuters zdroj z afghánské vlády.

„V několika následujících dnech očekáváme dokončení propuštění vězňů, cestu týmu islámské republiky do Dauhá a následně okamžitý začátek vnitroafghánských vyjednávání,“ napsal na Twitter zvláštní americký vyslanec Zalmay Khalilzad.

Konec občanské války?

Výměna vězňů mezi afghánskou vládou a Talibanem je jedním z bodů mírové dohody, kterou na konci února v katarském Dauhá uzavřely s hnutím Spojené státy. Propuštění celkem pěti tisíc vězněných příslušníků Talibanu a tisícovky členů afghánských sil je také podmínkou pokračování dialogu mezi znesvářenými stranami o ukončení občanské války v zemi.

Mezi posledními 400 vězni, které se afghánská vláda dosud zdráhala propustit, jsou členové Talibanu obvinění z mnoha útoků proti civilistům i cizincům, například bombového útoku z roku 2017 nedaleko německé ambasády v Kábulu, při kterém zahynulo přes 150 lidí.