Exploze v centru Kábulu. Devadesát mrtvých a také poškozená česká ambasáda

Mohutný výbuch v Kábulu zabil desítky lidí, stovky zranil (zdroj: ČT24)

Při mohutném výbuchu v centru Kábulu byly ve středu ráno zabity desítky lidí a přes 400 zraněných bylo převezeno do nemocnic. Potvrdilo to afghánské ministerstvo zdravotnictví, podle něhož může bilance obětí ještě růst, aktuálně se dostala už na 90 mrtvých. Ve vládní a diplomatické čtvrti explodovalo auto naložené výbušninami. Při výbuchu bylo těžce poškozeno německé velvyslanectví a rozbitá okna hlásí i česká ambasáda.

Všichni pracovníci jsou v pořádku. Ten výbuch, jak to bylo asi kilometr od ambasády, tak to rozbilo okno na ambasádě.
Michaela Lagronová
mluvčí ministerstva zahraničí o stavu české ambasády v Kábulu

Materiální škody hlásí i další velvyslanectví v Kábulu, včetně francouzského či čínského. Útok zřejmě spáchal sebevražedný atentátník v automobilu. Jeho oběťmi byli především afghánští civilisté.

Od útoku se distancovalo hnutí Taliban, které uvedlo, že odsuzuje útoky s civilními oběťmi. Taliban od svého svržení v roce 2001 bojuje proti Západem podporované afghánské vládě a v minulosti se přihlásil k řadě krvavých útoků v zemi. K atentátům se v poslední době ale hlásí také místní odnož radikální organizace tzv. Islámského státu.

Atentátník zatím neznámý. Ke svému cíli se zřejmě nedostal

Bezpečnostní složky zatím neznají strůjce ani zamýšlený cíl atentátu. Nálož byla patrně nastražena v cisternovém autě s vodou, jež řídil sebevražedný atentátník.

Útok se odehrál velmi blízko německé ambasády. Zasáhl civilisty i ty, kteří v Afghánistánu pracují s vidinou lepší budoucnosti pro sebe i svou zemi. Je obzvlášť odporné, že tito lidé byli zjevně cílem atentátu.
Sigmar Gabriel
německý ministr zahraničí

Mise NATO v Kábulu nicméně uvedla, že afghánské bezpečnostní síly zabránily vozidlu s výbušninou proniknout do takzvané Zelené zóny, kde se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních ambasád. Lze tedy usuzovat, že atentátník se nedostal ke svému cíli, napsala agentura Reuters.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní útok, který se stal jen pár dní po začátku muslimského postního měsíce ramadánu, rezolutně odsoudil. „Teroristé ani během ramadánu, měsíce laskavosti, požehnání a modliteb, nepřestanou zabíjet naše nevinné lidi,“ řekl.

Nálož vybuchla ve vládní čtvrti

Tisícovky lidí byly v době exploze, tedy krátce po půl deváté tamního času, na cestě do práce. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra řekl, že nálož vybuchla na frekventované silnici mezi německým velvyslanectvím a bezpečnostním stanovištěm na náměstí Sanbak.

Německá ambasáda je od místa výbuchu podle agentury DPA vzdálená zhruba 300 metrů. Podle informací deníku Bild byli zraněni dva pracovníci velvyslanectví.

Ulice, na níž nálož explodovala, je úzká a z obou stran obehnaná vysokými zdmi, které slouží jako ochrana právě proti explozím. Tato nejnovější poničila nejméně 30 automobilů. Televizní stanice Tolo TV hlásila také těžké škody na budovách.

Výbuch otřásl ostře střeženou oblastí, kde je mimo jiné prezidentský palác či sídla zahraničních velvyslanectví.

Obyvatelé afghánské metropole zvyklí na občasné výbuchy podle stanice BBC hovoří o nebývale silné explozi, která vyrážela okna stovky metrů od místa útoku. Na fotografiích na sociálních sítích je vidět hustý oblak dýmu stoupající vysoko nad budovy kábulského centra.

Zásadním způsobem se zmenšil kontingent vojsk, která tam léta působila. Dnes je tam jen kolem osmi tisíc amerických vojáků. A ta země zcela zjevně není schopná vlastními silami udržet aspoň minimální bezpečnost. Vláda kontroluje asi dvě třetiny území, zbytek kontrolují různé ozbrojené skupiny.
Petra Procházková
novinářka

Berlín přerušil deportaci neúspěšných afghánských žadatelů o azyl

Německo v reakci na tento rozsáhlý teroristický útok zrušilo deportaci neúspěšných afghánských žadatelů o azyl do jejich vlasti chystanou právě na středu. Oznámil to německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Deportace afghánských běženců zpět do jejich vlasti jsou v Německu velmi kontroverzní kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu. Vlády některých spolkových zemí se jich proto odmítají účastnit. Berlín ale dosud tvrdil, že i přes složitou bezpečnostní situaci je možné neúspěšné žadatele o azyl deportovat do určitých částí letitými konflikty postižené země.

Nynější rozhodnutí spolkového ministerstvo vnitra zdůvodnilo tím, že zaměstnanci ambasády v Kábulu, která byla vážně poškozena, mají teď důležitější věci na práci, než se starat o logistiku spojenou s návratem odmítnutých žadatelů o azyl. Do budoucna chce ale prý Berlín v odsunech do Afghánistánu pokračovat.