Ruská pomoc Talibanu? Podle Moskvy USA jen maskují vlastní neúspěch

Ruská vláda odmítla obvinění, že by měla podporovat hnutí Taliban. Podle zvláštního Putinova vyslance se Američané snaží zakrýt kolaps své politiky v Afghánistánu. Reagoval tak na slova velitele americké armády v Evropě Curtise Scaparrottiho, který ve čtvrtek uvedl, že zaregistroval ruský vliv na islámské radikály. Podle něj je možné, že Moskva islamistům pomáhá.

Generál Scaparrotti v americkém Kongresu konkrétně prohlásil, že Rusko „možná“ zásobuje Taliban. Neupřesnil ale, o jaký druh dodávek, vybavení či zbraní by mělo jít.

„Jsou to naprosto lživá tvrzení. Jsou to jen fámy, které mají ospravedlnit kolaps americké armády a politiky v Afghánistánu. Jiné vysvětlení pro to není,“ reagoval zvláštní vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov.

Vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu John Nicholson ale už v únoru konstatoval, že Rusko se podporou islamistického hnutí Taliban pokouší podkopávat snahy Spojených států a NATO o vyřešení konfliktu v Afghánistánu. Rusko se podle něj snaží legitimizovat a podporovat hnutí páchající teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu.

  • Organizace vznikla v jihoafghánské provincii Kandahár v červenci 1994 z popudu převážně afghánských uprchlíků, kteří původně studovali korán v Pákistánu. O dva roky později padlo hlavní město Kábul do rukou hnutí, jehož vůdce mulla Muhammad Umar vyhlásil zemi za „plně islámský stát“ řídící se islámským právem šaría. Taliban oznámil, že popravil bývalého prezidenta Muhammada Nadžíbulláha. Hnutí postupně ovládlo zhruba 90 procent území.
  • Zvrat přišel po teroristických útocích na New York na podzim roku 2001, kdy vojska USA a Británie zahájila v rámci operace Trvalá svoboda útok na Afghánistán. Právě zde měla sídlo organizace Al-Káida, zodpovědná za útoky. Už v prosinci 2001 byla vláda Talibanu svržena, boje ale stále pokračují.
  • Podle údajů OSN bylo v roce 2016 při bojích mezi vládními vojáky a povstalci, většinou bojovníky Talibanu, zabito přes 11 500 civilistů.

Rusko chce s Talibanem jednat o míru

Moskva opakovaně prohlašuje, že by měl být Taliban přizván ke „konstruktivnímu dialogu“ s cílem vyřešit afghánský konflikt. Rusko dalo rovněž najevo ochotu podpořit oslabení mezinárodních sankcí vůči Talibanu, pokud by to mělo přispět k míru v zemi.

V prosinci 2015 Kabulov prohlásil, že cíle Talibanu se shodují s cíli Moskvy v boji proti extremistům z Islámského státu (IS), přestože Rusko považuje Taliban za teroristickou organizaci a zakazuje jeho činnost na svém území.

Přítomnost Talibanu v Afghánistánu
Zdroj: nytimes.com