Německo deportovalo tři desítky Afghánců zpět do Kábulu. A bude pokračovat

Německo v noci deportovalo prvních 34 afghánských migrantů zpět do jejich vlasti. Do Kábulu s nimi odletěla stovka policistů. Německo v deportacích navzdory kritice opozice i některých neziskových organizací bude pokračovat. V Berlíně to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Do Afghánistánu mělo původně odletět 50 odmítnutých žadatelů o azyl, část se jich ale před úřady skryla. Zbylých 34 mužů, z nichž se třetina dopustila trestných činů, doprovodilo na 100 policistů, překladatel a zdravotníci. V Kábulu letadlo přistálo ve čtvrtek ráno tamního času. Všichni ve skupině byli mladí muži bez rodin.

Když nenajdu práci, připojím se k Talibanu, říká jeden z Afghánců

Mnozí z migrantů si stěžovali, že byli vráceni. Poukazovali na to, že v Německu žili a pracovali řadu let a nyní jsou zpět ve vlasti bez naděje najít zaměstnání. „Nemám z toho radost, tady je všechno jiné,“ řekl třiadvacetiletý Sidik Kučai ze severní provincie Baghlán, který strávil v Německu sedm let. „Měl jsem dobrou práci v restauraci v Kolíně nad Rýnem. Tady v Afghánistánu není práce ani bezpečno,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletý Muhammad Chán si po přistání na letišti v Kábulu stěžoval na chování německé policie. „Před dvěma dny přišli ke mně domů dva policisté a pozvali mě na piknik. Následující den jsem byl převezen na letiště ve Frankfurtu,“ vypověděl. Chán uvedl, že ho cesta do Evropy vyšla na 10 tisíc eur a v Německu žil téměř šest let. „Pokud tady nenajdu práci, připojím se k Talibanu,“ prohlásil Chán. 

Skupina deportovaných Afghánců
Zdroj: ČTK/AP/Massoud Hossaini

Jedním z těch, kteří se naopak těšili z návratu do vlasti, byl dvaadvacetiletý Matiulláh Azízí z Kábulu. Po sedmi letech strávených ve Frankfurtu nad Mohanem řekl, že je rád, že je doma. „Miluji Afghánistán, je to moje země,“ prohlásil.

Vyhoštění neúspěšných žadatelů o azyl umožnila nedávná afghánsko-německá dohoda, jejímž cílem je omezit obrovský příliv migrantů do Německa. „Takové akce jsou správné a potřebné,“ prohlásil de Maizière, podle kterého jsou části Afghánistánu natolik bezpečné, že je možné tam uprchlíky vracet. 

Opozice krok ministerstva kritizuje

S tím ale nesouhlasí zástupci opozičních Zelených a Levice, podle nichž jedná německá vláda proti lidským právům. Upozorňují, že bezpečnostní situace v celém Afghánistánu je nestabilní.

Jejich kritika zatím u ministra vnitra nezabrala. Deportace podle něj musí pokračovat. De Maizière také uvedl, že se letos 3200 Afghánců z Německa do své vlasti vrátilo dobrovolně. Takovouto formu návratu bude spolková vláda i nadále finančně podporovat.

Německé úřady vpustily loni do země 890 tisíc migrantů. Nyní se snaží uspíšit proces udělování azylu pro žadatele, kteří mají velkou naději ho získat, především pro uprchlíky před občanskou válkou v Sýrii. Proto Němci urychlili proces vyhošťování kandidátů, kteří naopak mají jen mizivou šanci, že azyl dostanou. Jde například o lidi, kteří utekli z ekonomických důvodů z chudých zemí Balkánu.