Německo nabídne peníze uprchlíkům, aby se vrátili do vlasti

Německá vláda uvolní 150 milionů eur (čtyři miliardy korun) na pobídky neúspěšným žadatelům o azyl. Penězi je chce motivovat, aby se sami dobrovolně vrátili do vlasti. Listu Augsburger Allgemeine to řekl ministr pro rozvojovou pomoc Gerd Müller. Podle něj je systém pobídek levnější než placení dlouhého azylového řízení.

O peníze z fondu budou moci požádat nejen žadatelé o azyl, jejichž řízení již skončilo zamítnutím žádosti, ale také ti migranti, kteří se rozhodli vrátit do vlasti, aniž by vyčkali konečného rozhodnutí německých úřadů.

„Během příštích tří let uvolníme každoročně 50 milionů eur na návratové programy,“ řekl Müller listu Augsburger Allgemeine. Podle ministra mají o dobrovolný návrat do vlasti zájem především lidé z Iráku, Afghánistánu a balkánských zemí. Programu s názvem „Perspektiva vlast“ by mohlo využít několik stovek tisíc lidí, uvedl Müller.

Podle něj se řada migrantů z Německa neodvažuje vrátit zpět domů také proto, že mají strach, že budou muset zase začínat od nuly. Vládní fond by jim tedy poskytl prostředky do začátku. „Uprchlíci se tak domů nevrátí jako ti, co selhali,“ uvedl. V součtu je navíc program pro Německo finančně méně nákladný než vedení zdlouhavých azylových řízení s možností odvolávání, vysvětlil Müller.

V listopadu přišlo víc uprchlíků než v předchozích měsících

Počet migrantů přicházejících do Německa se v listopadu proti předcházejícím dvěma měsícům opět zvýšil. V listopadu úřady zaregistrovaly 17 556 nově příchozích, nejvíce z nich doputovalo ze Sýrie, Eritreje, Afghánistánu a Iráku. V září a říjnu se počet nově příchozích držel kolem 15 tisíc. V srpnu do Německa přišlo přes 18 tisíc lidí.

Celkem Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) přijal v listopadu 26 438 žádostí o azyl. Řada migrantů žádost podává až po několika měsících pobytu v zemi. Nejčastěji o azyl žádali Syřané, následovaní Afghánci a Iráčany. Výrazně se ale v listopadu proti minulým měsícům opět zvýšil počet žadatelů z balkánských států. Albánie je na šestém a Srbsko na osmém místě v počtu žadatelů.

Poté, co loni velké množství žádostí o azyl téměř ochromilo činnost BAMF, dokázal úřad v listopadu opět zvýšit počet žádostí, o kterých rozhodl. Minulý měsíc jich bylo přes 86 000. Zhruba třetinu z nich zamítl. Nerozhodnutých v současnosti zůstává stále ještě 490 000 žádostí o azyl.