Zoologové chtěli lvy ve Zděchově uspat, ne zastřelit. Bylo to ale podle nich nebezpečné

Zastřelení lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku bylo podle zoologů ze zlínské zoo nejbezpečnějším řešením situace. Pracovníci zoologické zahrady vyjeli v úterý na místo s narkotizační puškou na žádost policie a chtěli zvířata uspat, její použití ale vyhodnotili jako příliš riskantní. Lev, který napadl chovatele, byl podle nich příliš rozzuřený.

Tým ze zlínské zoo vyrazil v úterý do Zděchova bezprostředně po telefonátu policie, která požádala o součinnost při řešení situace u soukromého chovatele lvů. Zoologové původně jeli na místo s plánem šelmy uspat. Na místě ale vyhodnotili, že nejbezpečnější řešení je lvy usmrtit.

Samec lva byl podle ředitele zoo, který se zásahu také účastnil, velmi agresivní a situace uvnitř stísněného výběhu nepřehledná. „Zvířata byla uzavřená za dveřmi místnosti, která nevyhovovala bezpečnostním ani chovatelským parametrům, nebylo možné tam vůbec vstoupit s narkotizační puškou. Nechali jsme to na policistech,“ řekl ředitel Zoo Zlín Roman Horský. 

Rozhovor s ředitelem Zoo Zlín Romanem Horským (zdroj: ČT24)

Uspávací střela neúčinkuje hned

Zastřelení obou zvířat vzbudilo bouřlivé reakce na sociálních sítích. Proč nešlo zvířata uspat a z jakého důvodu musela zaplatit životem i lvice Ljůva,  patří mezi nejčastější dotazy. „Střelec s narkotizační puškou by se ocitl ve velkém nebezpečí. K tomu, aby mohl zvíře uspat, potřebuje čas, zamířit. Zvířata po zasažení neusínají hned, ale s odstupem až několika minut,“ vysvětlil ředitel zoo. 

Lvici, která podle ředitele zoo nečekala mládě, museli policisté z brněnské zásahové jednotky zastřelit proto, aby se k chovateli mohla dostat lékařka. „Bohužel konstatovala smrt muže. Byla nařízena soudní pitva, která objasní příčinu úmrtí,“ řekla mluvčí policie Lenka Javorková.

„Je mi líto člověka i zvířat, která byla bohužel usmrcena. V situaci, kdy se jedná o lidský život, musíme přemýšlet jinak. Hráli jsme o čas,“ řekl ředitel zoo Roman Horský. 

Okolnosti úmrtí chovatele policie šetří

Na sociálních sítích se objevily i spekulace o tom, že muže ve výběhu někdo zavřel a že mělo jít o mstu. „Vsetínští kriminalisté budou na případu nadále pracovat. Předmětem dalšího šetření bude mimo jiné zjištění okolností úmrtí majitele lvů,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Neštěstí se stalo v kotci uvnitř oploceného výběhu, který v obci stál bez stavebního povolení. Chov šelem muži opakovaně nepovolili veterináři. Úřady ale muži nedokázaly v nepovoleném chovu zabránit, přestože dostal několik pravomocných pokut. Veterinární správa neměla možnost lva odvézt. Mohla by vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo.

Stejný lev chovatele napadl už před několika lety, ještě když ho měl na Slovensku. Zraněný muž tehdy skončil v nemocnici. Loni v létě policie řešila také incident týkající se lvice. Chovatel s ní byl na procházce, a přestože byla lvice přivázaná, dostala se do střetu s projíždějícím cyklistou, který poté musel vyhledat ošetření.

Ministerstvo dokončuje zpřísnění zákona o chovu šelem

Podle ředitele zoologické zahrady je nezbytné zpřísnění zákona o chovu šelem mimo zoo. „Nedopadlo to dobře, ale mohlo to dopadnout ještě hůř. Jsme pro to, aby se zakázal chov velkých šelem v soukromých chovech. Láska ke zvířatům nestačí, je to i velká zodpovědnost,“ řekl Roman Horský. 

Ministerstvo zemědělství dokončuje novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která by částečně mohla podobným neštěstím zabránit. Návrh chce vládě předložit do konce března. Novela by měla platit od roku 2020.

Chovatelé šelem v zájmových chovech budou muset absolvovat kurz, ministerstvo chce i zákaz takzvaných kontaktních zoo. Šelmy se také nebudou smět venčit například na vodítku na veřejných místech. Za porušení zákona má být až půlmilionová pokuta.