Znojmo vytáhlo do boje proti černým skládkám. Pytle s odpadky hyzdí centrum města

Množící se černé skládky řeší radnice ve Znojmě. Lidé odhazují pytle s odpadem nejen v přírodě kolem silnic, ale i v centru města. Za takové jednání jim hrozí pokuta od několika stovek až do částky sto tisíc korun. Odpad mají přitom možnost zadarmo odvézt do sběrného dvora.

Papír do modrého, plast do žlutého a co se nevejde, tak na zem. Černé pytle s odpadky leží v okolí popelnic hned na několika místech Znojma. Ze své nedaleké firmy tuto praxi pozoruje i Filip Novák. „Je to na denním pořádku, zastavují tady větší auta a vyhazují plast a papíry. Myslím, že to vozí ze stavby,“ popsal.

Podobný styl nakládání s odpadem řeší radnice města poslední dobou často. „Za černou skládku se považuje vlastně všechno, pokud odkládáme odpad někam, kam ho odkládat nemáme,“ vysvětlila mluvčí Městského úřadu Znojmo Zuzana Pastrňáková.

K nahlášeným případům pak vyjíždejí strážníci, mnohdy ale nepořádek dřív odstraní úklidová firma na náklady města. Dopátrat se hříšníka bývá totiž často problém. Z letošních dvaceti případů se podařilo dohledat jen čtyři.

„Zaměřujeme se hlavně na to, jestli tam nejsou nebezpečné látky, eventuálně důkazy, které by napověděly, kdo to tady mohl zanechat,“ uvedl znojemský strážník Jiří Mazal. Při opakovaném výskytu skládek se stejným materiálem pak policisté instalují kamery.

Když nevíte kam, tak do sběrného dvora

Většina obyvatel volí ale podle radnice správný postup nakládání s odpadem, tedy návštěvu sběrného dvora. Třeba do toho přímětického jezdí průměrně 40 lidí denně. „Sběrný dvůr je takové koncové zařízení pro občana, sem může odevzdat opravdu úplně všechno,“ řekl ředitel FCC Znojmo Josef Esterka.

Černou skládku může nahlásit kdokoli. A to buď telefonátem na městskou policii či odbor investic a technických služeb, nebo použitím mobilní aplikace Zlepšeme Česko. Fotku zachycující skládku aplikace přepošle i se souřadnicemi přímo na městský úřad.