Zastupitelé Olomouce opět neprojednali výškový limit. Opozice se obává stavby „mrakodrapů“

Zastupitelstvo Olomouce opět neprojednalo dlouho připravovanou změnu územního plánu, která měla stanovit výškové limity pro zástavbu v těsné blízkosti centra města. Tato regulace by zřejmě zabránila stavbě výškové budovy Šantovka Tower, její investor měl k úpravě územního plánu několik námitek. Návrh na jejich zamítnutí ale zastupitelé těsně neschválili.

Po pondělním rozhodnutí olomouckých zastupitelů nebudou v okolí historického jádra města ani nadále platit žádné výškové limity. Například investor, který nedaleko centra plánuje postavit 76 metrů vysokou budovu, získal pro svůj projekt už minulý týden územní rozhodnutí, což je důležitý předstupeň pro vydání stavebního povolení. 

Odpůrci stavby spoléhali na to, že olomoucké zastupitelstvo odsouhlasí zavedení výškových limitů, a tím pádem by případná stavba takto vysokých budov nebyla v centru možná. Záměr ale přes zastupitele neprošel, což okamžitě zkritizovala opozice.

Projednávání změny územního plánu bylo zamítnuto dvaadvaceti hlasy v tajném hlasování. „Boj o férovou veřejnou správu jsme prohráli o jeden hlas. Šantovce Tower teď už nic nestojí v cestě,“ uvedlo na Facebooku opoziční hnutí ProOlomouc.

Olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO) řekl, že o dalším postupu bude městská rada jednat 25. června, tedy předtím, než vyprší lhůta pro podávání odvolání proti vydání územního rozhodnutí. Zastupitelé v pondělí dali úředníkům za úkol upravit návrh změny územního plánu a prověřit možnost nastavení výškového limitu a variant umístění výškové stavby.

Město může mít problém kvůli smlouvě s investorem

O stavbě výškových budov v Olomouci se mluví už několik let. S plánem investora postavit Šntovka Tower nesouhlasí památkáři i někteří odborníci. Investor tvrdí, že budova by panorama města nenarušila a poukazuje na smlouvu z roku 2010, ve které se město zavazuje na projektu Šantovka spolupracovat. 

Právník Petr Konečný, který v tomto sporu zastupuje město Olomouc, tvrdí, že výsledek případného soudu mezi investorem a radnicí ohledně smlouvy z roku 2010 nelze odhadnout. Konečný zastupitele upozornil, že existuje jistá míra rizika vzniku problému.

Podle advokátky a bývalé zastupitelky Dominiky Kovaříkové se ale smlouva týká jenom už postavené Galerie Šantovka a sousední tramvajové trati. Dokument prý neobsahuje konkrétní informace o etapách projektu ani výškové údaje. „Tím, že se stanoví výškové limity, rozhodně nemůže dojít k porušení smlouvy,“ řekla.

Výškové limity v Olomouci zrušil soud

Změnu územního plánu nebylo podle magistrátu možné projednat dříve, protože ministerstvo kultury (MK) na popud investora na začátku roku oznámilo, že posuzuje svůj dřívější názor na už připravenou úpravu územního plánu.

MK v čele s bývalým primátorem Olomouce Antonínem Staňkem (ČSSD) mělo Olomouci do konce dubna oznámit, zda potvrdí své předchozí stanovisko nebo vydá nové. Kvůli úřednímu jednání o existenci ochranného pásma městské památkové rezervace tak zatím ale neučinilo.

Před několika lety MK stavbu výškových budov v ochranném pásmu památkové rezervace v Olomouci zakázalo, což se promítlo v územním plánu z roku 2014. Výškové limity ale později zrušil soud. Změnu územního plánu zastupitelstvo loni neprojednalo a rada neschválila ani stavební uzávěru.