Hnutí Duha happeningem kritizovalo návrh územního plánu Olomouce

Olomouc - Mladou dívku s kyticí zlatých klasů, která představovala město Olomouc, zalili dnes symbolicky v centru města do betonu členové a příznivci Hnutí Duha. Protestují tak proti konceptu nového územního plánu, který podle nich povede k nadměrné výstavbě na úkor zeleně. Primátor Martin Novotný (ODS) tento názor odmítá. Nový územní plán by měl platit od roku 2012. K jeho konceptu se veřejnost může do konce července vyjádřit. Hnutí Duha hodlá do pátku shromáždit nejméně 200 podpisů obyvatel města a vznést připomínky, jimiž se bude muset město zabývat.

Ekologové, ale třeba i členové Sdružení za krásnou Olomouc kritizují v konceptu například nadměrnou výstavbu bytů či nové silnice a parkoviště místo současných rekreačních zón. Nelíbí se jim ani skutečnost, že na úrodné půdě v částech Slavonín, Neředín a Nové Sady by měly vzniknout průmyslové zóny. „V Lošově se dokonce počítá s výstavbou satelitního městečka na 13 hektarech lesních pozemků. To je nebezpečný precedens,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.

Odpůrci plánu: Město jde na ruku podnikatelům a developerům

Primátor Novotný nesouhlasí s tím, že nový územní plán znamená zastavění města na úkor zeleně. „Mluvit o zabetonování neodpovídá realitě. Chceme naopak rozvíjet zelené koridory podél řek, připravili jsme projekty na úpravu holického a slavonínského lesa,“ uvedl Novotný. Podle Alexandra Jeništy ze Sdružení za krásnou Olomouc radnice novým územním plánem pokračuje v trendu, kdy vychází maximálně vstříc developerům a podnikatelům. „Olomouc by si zasloužila, aby se developeři přizpůsobili zájmu města, ne naopak,“ uvedl.

Radnice pro územní plán přijala strategii veřejné komunikace. Zahrnovala například veřejné besedy, lidé mohli získat informace v infobusu, na výstavce a koncept je zveřejněn i na internetu. Podle ekologů ale jde o příliš odborný a nesrozumitelný dokument a chybí jeho stručný výtah.

Za zpracování nového územního plánu krajského města zaplatí radnice podle dřívějších odhadů zhruba 11 milionů korun. Stávající územní plán platí od roku 1998.