TÉMA

Šantovka Tower

Soud odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci

Olomoucký krajský soud opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower blízko městské památkové rezervace v Olomouci. Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku dosud nemohl požádat o stavební povolení. Krajský soud se případem začal znovu zabývat poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil jeho předchozí verdikt, jímž žalobu ombudsmana v březnu 2022 odmítl. Soudci i tehdy dospěli k závěru, že ochránce práv neprokázal k jejímu podání závažný veřejný zájem. Ombudsman Stanislav Křeček řekl, že pravděpodobně podá další kasační stížnost.
20. 3. 2024|

Magistrát nesmí vydat stavební povolení na Šantovku Tower, dokud neskončí řízení o stížnosti, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) přiznal odkladný účinek kasační stížnosti veřejného ochránce práv Stanislava Křečka v případě olomoucké Šantovky Tower. Kvůli odkladnému účinku nesmí olomoucký magistrát do skončení řízení o kasační stížnosti vydat investorovi stavební povolení. Dům má vzniknout v sousedství městské památkové rezervace v Olomouci.
29. 8. 2022|

Spor o stavbu Šantovka Tower pokračuje. Investor podal žalobu proti rozhodnutí kraje

Společnost Office Park Šantovka podala žalobu proti rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který na jaře zamítl její odvolání ve sporu o existenci ochranného pásma v okolí městské památkové rezervace v centru Olomouce. Firma chce na tamních pozemcích postavit výškovou budovu Šantovka Tower. To ale ochranné pásmo nepřipouští.
17. 8. 2020|

Podle investora Šantovky Tower ochranné pásmo neexistuje. Rozhodnout musí kraj

Společnost Office Park Šantovka se odvolala proti rozhodnutí stavebního odboru olomouckého magistrátu, který v listopadu znovu potvrdil existenci ochranného pásma v okolí městské památkové rezervace. V této části města chce firma postavit výškovou budovu Šantovka Tower, což ale podle ministerstva kultury ochranné pásmo nepřipouští. Developer ale tvrdí, že magistrát své rozhodnutí špatně zdůvodnil, odvolání posoudí krajský úřad. Město o tom informovalo na úřední desce.
27. 12. 2019|

Zastupitelé Olomouce opět neprojednali výškový limit. Opozice se obává stavby „mrakodrapů“

Zastupitelstvo Olomouce opět neprojednalo dlouho připravovanou změnu územního plánu, která měla stanovit výškové limity pro zástavbu v těsné blízkosti centra města. Tato regulace by zřejmě zabránila stavbě výškové budovy Šantovka Tower, její investor měl k úpravě územního plánu několik námitek. Návrh na jejich zamítnutí ale zastupitelé těsně neschválili.
18. 6. 2019|