TSK ohradila pozemky kolem tábořiště aktivistů u úřadu vlády, vyklizené zatím není

Události: Vyklízení tábořiště aktivistů u úřadu vlády (zdroj: ČT24)

Pražská Technická správa komunikací (TSK) ohradila místo, kde táboří před Úřadem vlády ČR aktivisté kolem Ondřeje Thora. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) věří, že se místo podaří vyklidit ještě ve středu. Aktivista před Úřadem vlády táboří více než rok a podle svých dřívějších vyjádření tam chce zůstat do demise kabinetu. Tábořiště označil za petiční stánek, jeho odstranění je podle něj protiústavní.

Místo aktivistů ve středu krátce po osmnácté hodině nebylo vyklizeno. Policie u daného místa nezasahovala, pouze monitorovala situaci kvůli pravidelné propalestinské demonstraci na protější straně silnice. Aktivista i večer na místě pobýval a na mobilní telefon si natáčel nedaleký protest.

„Pan Thor byl informován o rozhodnutí o záboru, tudíž očekáváme, že místo co nejdříve vyklidí. Vzhledem k havarijnímu stavu opěrných zdí by totiž sám mohl být ohrožen na zdraví. Chci také znovu poděkovat za rychlost, s jakou byla žádost ze strany TSK vyřízena,“ sdělila vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

„Pokud s námi pan Thor nebude spolupracovat, jsme nuceni požádat Policii ČR o součinnost,“ uvedla vládní mluvčí Lucie Ješátková.

TSK podle Radoměřské provádí stavební zábor pozemku kvůli opravě zdi vedle Thorova přístřešku, o zřízení staveniště požádal město jako vlastníka Úřad vlády. „V záboru je něco, co tam být nemá, to jsou tyto petiční stánky. Já bych to přirovnala například k autu, které si necháte někde odstavené, a je tam stavební zábor, tak z důvodu stavby je potřeba ho odtáhnout,“ řekla.

Aktivista hodlá zůstat

Pozemky pod Thorovým tábořištěm má od minulého čtvrtka pronajaté od TSK Úřad vlády kvůli zřízení staveniště pro plánovanou opravu opěrných zdí nedaleké Kramářovy vily. „Ta zeď se opravuje už od března tohoto roku a je ve špatném stavu, proto je potřeba pokračovat s opravami dál,“ řekla Ješátková.

Thor uvedl, že prostor u Úřadu vlády nevyklidí. „Já jsem se rozhodl, že tady budu do demise, což dodržím,“ řekl aktivista. Chystaný stavební zábor je podle něj protiústavní. V minulosti svůj přístřešek označil za petiční stánek, který podle petičního zákona nepotřebuje žádné povolení.

Prostor by mohl být podle Radoměřské vyklizený „maximálně v řádu dní, spíše v řádu hodin“. Starostka také řekla, že petiční stánky nemají podle petičního zákona při stavebním záboru zvláštní ochranu. Thorovi nikdo nebrání, aby své petiční právo vykonával jinde, dodala.

Kolem Thorova přístřešku postupně vyrostly další stany, které při svých akcích využívají protivládní demonstranti. Úřad Prahy 1 v minulosti zahájil kvůli odstranění tábora správní řízení o neoprávněném užívání komunikace, které Thor napadl námitkou podjatosti proti Praze 1 a magistrátu. Nyní se podle posledních informací čeká na vyjádření ministerstva dopravy.