Za rozsáhlé úvěrové podvody poslal soud do vězení dva muže

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za rozsáhlé úvěrové podvody dva muže na čtyři a tři roky do vězení. Využili identitu desítek lidí v těžké sociální situaci. Oba muži vinu přiznali, což soud zohlednil při ukládání trestu. Hrozilo jim pět až deset let vězení. Hlavnímu organizátorovi, který pozměňoval získané doklady, Simonu Rafaelovi, vyměřil soud čtyřletý trest. Pomocník Miroslav Dužda dostal tříleté vězení. Na podvodech se podle obžaloby podílel ještě třetí muž, který ve středu vinu odmítl. Státní zástupkyně Jana Jelenová se v případu Rafaela na místě odvolala. Trest mu navrhovala v rozmezí pět a půl roku až šest let. V případě Duždy se odvolání vzdala a rozsudek je pravomocný.

Dužda na Rafaelův pokyn vyhledával osoby bez domova nebo v tíživé sociální situaci, zejména z Prahy a Ústeckého kraje. Chtěl po nich, aby za drobnou úplatu nebo pod různými smyšlenými legendami založili bankovní účet. Uvést měli kontaktní údaje, kterými disponovali pachatelé.

Následně muži žádali občanský průkaz k pořízení fotografie, případně další osobní doklady. Získané dokumenty Rafael pozměnil a v počítačovém programu vytvořil či upravil oznámení o přiznání invalidního či starobního důchodu a později vytvářel výplatní pásky skutečně existující společnosti. Za pomoci nově vytvořené fiktivní identity a těchto upravených dokladů prostřednictvím webových stránek bankovních i nebankovních společností žádal o uzavření smluv o poskytnutí peněz či mobilních telefonů.

Celý případ začali kriminalisté prověřovat v červnu 2021 na základě podnětu nebankovní společnosti, která našla určité nesrovnalosti v dokumentech dodaných ke smlouvě o úvěru. Na policii se obrátili také lidé, jejichž identitu pachatelé zneužili. Ve více než 560 případech muži podle státní zástupkyně jednali v úmyslu se obohatit a získat neoprávněný majetkový prospěch. Jednání se týkalo období od roku 2020 do dubna 2022.

Patnáct tisíc stran

Oba muži, kteří přiznali vinu, byli v minulosti shodně šestkrát trestáni. Dužda je nyní ve vězení za jinou trestnou činnost. Státní zástupkyně mu navrhla trest tři a půl roku vězení. „Chtěl bych se omluvit všem poškozeným,“ řekl. Hlavní pachatel Rafael je nyní ve vazbě.

Trestní spis má patnáct tisíc stran, pokud by dva hlavní obžalovaní neprohlásili vinu, mohlo by soudní jednání podle jednoho z obhájců trvat až několik let. To zohlednil při ukládání trestu soud. Podle soudce Ondřeje Peřicha díky tomu, že se oba muži postavili k věci čelem, může být kauza skončena v co nejkratší možné lhůtě.

Třetí z obžalovaných podle státní zástupkyně nahradil v roli pomocníka Duždu. Podle obžaloby měl předat údaje v osmnácti případech. Obžalovaný Pavol Grundza řekl, že pouze v jednom případě jel do Olomouce, kde měl na pokyn Rafaela vyzvednout nějaké papíry. „Neviděl jsem na tom nic špatného,“ řekl. V jeho případě bude pokračovat dokazování v říjnu.