Většina zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane dál doma, do práce se vrátí asi 200 lidí

Události: Do hutě Liberty se zatím vrátí jen deset procent všech zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi dvě stě pracovníků do výroby pásů a důlních výztuží, kterou se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Uvedl to odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina a potvrdila mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Jednání s Liberty se ale podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

„Dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu. Z tohoto důvodu zůstane většina zaměstnanců na takzvaných „jiných překážkách na straně zaměstnavatele“, a to do 29. ledna 2024 včetně, kdy budeme informovat o dalším vývoji tak, jak tomu bylo doposud,“ uvedla Zajíčková. Připomněla, že zaměstnanci Liberty dostávají náhradu mzdy v plné výši.

Mluvčí firmy dále informovala o tom, že ve spolupráci se společností Veolia obnovili vytápění provozu válcovny plochých výrobků a jeho sociální budovy. „Zaměstnanci tohoto provozu se vrátí do práce 23. ledna, a přidají se tak k zaměstnancům provozu důlních ocelových výztuží, kteří se vrátili do práce již 18. ledna a zaměřují se na výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou, jež naši zákazníci poptávají,“ doplnila Zajíčková.

„Po dohodě s firmou Liberty Ostrava dodává Veolia Energie teplo kromě města Vratimova, objektu hotelového domu Kovák a polikliniky už také do sociální budovy provozu válcovny uvnitř areálu hutního podniku. Jde opět o provizorní napojení a jednou z podmínek bylo zaplacení záloh na dodávky tepelné energie, což Liberty splnila," řekla za Veolii Jana Dronská.

Do práce dosud chodili jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem šlo asi o čtyři sta lidí. Nyní jich bude dohromady okolo šesti set, tedy asi deset procent pracovníků. Liberty Ostrava má šest tisíc zaměstnanců, Tameh přes tři sta.

„Další provozy už se asi jen tak nepodaří připojit. Teď už to bude opravdu záležet na jednáních mezi Liberty a Tamehem. Byli jsme ubezpečeni, že se momentálně jedná na nejvyšší úrovni, to znamená na úrovni akcionářů,“ dodal Slanina.

V tomto týdnu má dojít podle Liberty k napojení parního generátoru, který firma dovezla z Nizozemí. Zařízení má pomoci udržet hlavně koksárenské baterie v útlumovém režimu. Pokud by vychladly, nikdo by je už nerozjel. „Kotelna je schopna produkovat nějakých 190 stupňů teplou páru. To by nám mělo stačit, abychom to zařízení znovu rozehřáli a znovu ho začali provozovat,“ popsal ředitel koksovny Kamil Kičmer.

„Liberty Ostrava zatím nesplatila nic z dlužné částky, ani půl miliardy, které by měla zaplatit na základě soudního příkazu vydaného Okresním soudem v Ostravě. Liberty Ostrava sice zaslala Tamehu nabídku na znovuspuštění provozu, ta však nijak neřeší vzniklou situaci a je zcela scestná. Liberty v jednání s Tamehem je velice pasivní, takže se jednání nikam neposouvají. Zaměstnanci Tamehu nepodávají hromadně výpovědi, střídají se na směnách, které udržují zařízení Tamehu,“ uvedl mluvčí Schober. Kvůli překážkám ze strany zaměstnavatele je vždy doma větší část zaměstnanců Tamehu.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil. Návrat lidí do práce se posouval už třikrát, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

„Nadále jednáme se strategickými partnery společnosti Tameh Czech a jejím správcem, kterým jsme nabídli možnost, umožňující opětovné spuštění elektrárny. Jsme přesvědčeni o tom, že již brzy nalezneme řešení,“ sdělila Zajíčková. Podnik podle ní vede také jednání se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů (bram a sochorů), z nichž se mohou vyrábět finální produkty.