V Ústí nad Labem provedli první robotickou biopsii mozku v Česku

Události v regionech: Robotická operace mozku (zdroj: ČT24)

První plně robotickou biopsii mozku v Česku provedli lékaři z neurochirurgické kliniky v Ústí nad Labem. V Evropě se jedná teprve o šestý takový zákrok. Většinou při něm doktoři pomocí robotů odebírají vzorek tkáně z nádoru, který pak posílají k další diagnostice.

Robot, kterého neurochirurgové v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem využívají, je přesný na desetinu milimetru. „Navigovanou jehlou pronikneme do ložiska a odebereme biopsii. Robotický systém navede bioptickou jehlu a trajektorii přesně tak, jak jsme si naplánovali,“ popsal neurochirurg Martin Bolcha. Vzorek tkáně pak odešle do laboratoře k dalšímu zkoumání.

Robota na ústecké neurochirurgii začali nejprve využívat k operacím bederní páteře. Celkem pomohl už při 85 takových operací. Aby poškozená bedra pacientům zpevnili, použili lékaři na 350 šroubů, které právě robot umisťoval.

„Robot nám umožňuje provést operaci rychleji, přesněji. Umožňuje nám aplikovat delší a širší šrouby, to znamená, že fixace je pevnější,“ vysvětlil neurochirurg Petr Vachata.

Do budoucna mají lékaři v Ústí nad Labem v plánu robota rozšířit a používat ho i při jiných zákrocích, než je zpevnění bederní páteře.