V souvislosti s tragickým požárem v Bohumíně obvinila policie muže z vraždy a obecného ohrožení

Události: Požár v Bohumíně (zdroj: ČT24)

Policie obvinila v souvislosti s požárem domu v Bohumíně z vraždy a obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého muže. U soudu může dostat i doživotí. Tragédii nepřežilo jedenáct lidí, čtyři zranění zůstávají v nemocnici. Stav dvou z nich je velmi vážný. Asi třetina obyvatel panelového domu už se vrátila do svých bytů, i když je dům stále odpojen od plynu, vody i elektřiny.

Vyšetřovatelé v neděli potvrdili, že v okolí bytu našli stopy po hořlavině. Podezřelého čtyřiapadesátiletého muže policisté zadrželi už v sobotu, kdy se přímo na místě činu sám přiznal. U soudu může obviněný, který je nyní v nemocnici, dostat i doživotí. „Policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání,“ sdělil dozorující státní zástupce Michal Król a dodal, že soudu navrhl vzetí muže do vazby. Soud má o vazbě rozhodnout v úterý.

„Vidím dva důvody. Jako hlavní je možný útěk. Obava pramení hlavně z výše trestu, který by v případě odsouzení jistě atakoval horní hranici i výjimečný trest,“ řekl žalobce. Dodal, že panuje i obava, že by muž opakoval trestnou činnost. Navíc podle Króla obviněný uvedl, že se po činu chystal spáchat sebevraždu, a to nejspíš pomocí motorového vozidla.

Podle Króla obviněný v bytě s největší pravděpodobností nebyl. „Sám uvedl, že hořlavou látku vylil na dveře. Víc se k tomu nevyjadřoval. Hořlavina se ale nějak dostala dovnitř,“ uvedl. Podle dřívějších informací od hasičů se oheň rychle rozšířil a hořelo napříč všemi pokoji.

Obviněný tvrdí, že svým činem nechtěl nikomu ublížit, jen pohrozit. Podle žalobce ale tomu tak nebylo. „Pokud pachatel vezme hořlavinu, nalije ji do útrob bytu, polije s ní dveře a s vědomím toho, že v bytě se nachází několik lidí, tuto hořlavinu zapálí, lze z těchto okolností odvodit jeho aspoň nepřímý úmysl někoho usmrtit,“ vysvětlil Król.

Mechanismus požáru upřesní znalecké posudky

Žalobce dodal, že přesný mechanismus vzniku požáru ještě musí upřesnit znalecké posudky popřípadě i výpovědi svědků, který se podařilo z bytu před požárem uniknout přeskočením na sousední balkon. „Osoby, které unikly, ale z pochopitelných důvodů ještě nebyly vyslechnuty,“ řekl.

Podle něj vyšetřování případu potrvá měsíce. Čas zabere například zpracování řady znaleckých posudků. Zkoumat se bude například i duševní stav útočníka. „Zatím nic nenasvědčuje, že by měl diagnostikovanou závažnou duševní poruchu. Vyloučit to ale nemůžeme,“ doplnil. Potvrdil také, že útočník a někteří zemřelí či zranění byli příbuzní. V bytě měly být v době požáru jeho manželka, syn s partnerkou a vnuk.

Krom útočníka jsou v nemocnici další lidé ve vážném stavu. Dva zranění jsou umístěni na jednotce intenzivní péče, jeden z nich je napojen na plicní ventilaci. Zranění dalších dvou pacientů jsou podle mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petry Petlachové méně závažná. „Nejsou v ohrožení života a jsou umístěni na běžném oddělení,“ uvedla mluvčí nemocnice s tím, že se zatím ani u jednoho nepočítá s propuštěním do domácí péče.

Za požárem stojí zřejmě rodinné neshody

S největší pravděpodobností za požárem stojí rodinné neshody. Uvedl to už dříve místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Podle jednoho z obyvatelů domu, který si v neděli s rodinou přišel pro své věci, jde o obrovskou tragédii. „Známe ty lidi, kterým se to neštěstí stalo,“ řekl. Podle něj šlo o tříčlennou rodinu s asi osmiletým chlapcem. V bytě údajně byla narozeninová oslava, na kterou přišly i děti sousedů z nižšího patra. Chlapci si podle něj spolu hrávali.

Požár v jedenáctém patře panelového domu v Nerudově ulici v části Nový Bohumín vypukl v sobotu krátce před šestou hodinou večer. Šest lidí, včetně tří dětí, zemřelo v bytě. Dalších pět lidí poté, kdy se snažili před ohněm uchránit skokem z domu. Zraněno bylo deset lidí včetně dvou hasičů a policisty.

Dům je stále odpojen od vody a elektřiny

Po požáru museli budovu opustit všichni obyvatelé. Noc ze soboty na neděli strávili nejčastěji u příbuzných a známých. V neděli odpoledne se už mohli do svých bytů vrátit. „Odhadujeme, že tak třicet procent lidí se už vrátilo. Spali doma, i když komfort bydlení je dost omezený,“ uvedl místostarosta Bohumína s tím, že v domě částečně stále neteče voda, odpojen je plyn i elektřina.

„Problém je v tom, že vše je prolité vodou. Elektrické rozvody musí nejprve vyschnout. Elektrikáři řekli, že na to potřebují ještě dva dny. Předpokládáme, že elektřinu zapnou ve středu,“ řekl Bruzl. Na napojení elektřiny závisí i obnovení dodávek plynu. „Takže dokud nebude elektřina, nebude ani plyn,“ řekl a dodal, že alespoň v polovině domu by už měla začít téct voda. 

„Víme, že asi čtyři nebo pět bytů bude v delším horizontu neobyvatelných,“ uvedl Bruzl. Podle něj je město lidem schopno zajistit náhradní bydlení. I když se většina lidí chce do domu vrátit, jakmile to bude možné, někteří naopak zpět už nechtějí.  „Dnes (v pondělí) jsme řešili i první případ paní, která má poškozený byt a v domě už bydlet nechce,“ řekl místostarosta.

Zranění a pozůstalí získají finanční pomoc

O další pomoci obyvatelům vyhořelého domu dnes na bohumínské radnici jednala pracovní skupina. Finanční podporu pozůstalým po jedenácti obětech a zraněným nabídl už dřív Moravskoslezský kraj. „Připravujeme za kraj jednak finanční podporu. Sto tisíc pozůstalým obětem a padesát tisíc zraněným. Organizujeme také finanční sbírku, která by měla pomoci všem těmto lidem,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Pomoc kraje musí schválit zastupitelé na zasedání 3. září. „Každý, kdo má rodinu nebo lidi, na kterých mu záleží, si umí možná aspoň trochu představit, kolik bolesti cítí všichni, kteří tady zůstali. Svého blízkého ztratili strašným způsobem a úplně zbytečně kvůli zlobě, vzteku a neschopnosti odpouštět,“ uvedl hejtman.

Výše příspěvku, kterou Moravskoslezský kraj do sbírky vloží, je určena stejným způsobem jako v prosinci 2019 po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. Číslo účtu, na nějž budou lidé moci do 15. září posílat příspěvky a na který pošle svůj vklad v případě schválení zastupitelstvem také kraj, bude zveřejněno v nejbližších dnech.

„Vyhlášení veřejné sbírky podléhá zákonným postupům. Krajský úřad už poslal na Ministerstvo vnitra České republiky oznámení o jejím konání, které je k uskutečnění sbírky nutné. Bezprostředně poté, co nám ministerstvo sbírku schválí, zveřejníme číslo účtu, na který budou moci lidé své dobrovolné příspěvky posílat,“ řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Přímo v budově městského úřadu také vzniklo krizové centrum pro oběti. Většina nájemníků už sem přišla nahlásit stav svého bytu. Požádat tady mohou i o psychologickou a případně i finanční pomoc. „Když máme informace, že ti lidé chtějí vstoupit do obydlí, ale nechtějí tam jít sami, tak hned máme někoho kdo tam může vstoupit s nimi,“ popisuje fungování centra jeho vedoucí David Tichý.

U panelového domu vzniklo pietní místo. Lidé tam chodí uctít památku obětí, které při požáru zemřely. Na místě už je i zástupce Probační a mediační služby, která bude řešit pomoc pozůstalým a zraněným.