V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec

Události v regionech: Poklad v muzeu v Říčanech (zdroj: ČT24)

Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.

Jiří Škába chtěl ve sklepě udělat jímku na vodu a prokopal se klenbou do spodnějších prostor, které byly z osmdesáti procent zasypané sutí. V tomto objeveném historickém sklepě se později vyvalil kus středověké stěny a za ním byl hliněný hrnec plný stříbrných mincí. Nález historici docenili až v roce 2018, kdy ho Škábův syn Martin daroval do muzea v Brandýse. Jeho odborníci zjistili, že poklad tvoří 348 grošů králů Václava IV. a Karla IV., zrestaurovali jej a částečně zařadili do své expozice.

Uložení pokladu někdy před rokem 1420 souvisí s husitským obléháním Říčan, které vedl sám Jan Žižka, a s pobořením místního hradu. Poklad tak podle Holodňáka představuje pro historii Říčan významný artefakt. „Pokud si odmyslíme zříceninu říčanského hradu, tak se bez nadsázky dá tvrdit, že se jedná o jednu z nejcennějších hmotných památek říčanského středověku,“ uvedl Holodňák.

Část životních úspor měšťana

Hodnota pokladu je podle pracovníků muzea nevyčíslitelná. Ve své době představovala část životních úspor bohatšího měšťana, dnes pokladu na hodnotě přidává historický význam. Tehdejší člověk si podle Holodňáka mohl za 348 pražských grošů koupit jednoho až dva koně, pět nebo šest krav, případně malé venkovské stavení. „Je to tehdejší hodnota odpovídající asi jednadvaceti tisícům vajec,“ dodal historik.

Odborníci předpokládají, že neznámý měšťan měl takových hrnců uloženo nejspíš více. To dává naději Martinu Škábovi při dalších průzkumech jeho stále ještě částečně zasypaného sklepení.

Podle historika brandýského muzea Martina Hůrky není na objevu nejpodstatnější samotný poklad, ale právě historický sklep. „Myslím si, že nám v budoucnosti umožní zjistit spoustu věcí o počátcích města Říčany,“ myslí si Hůrka. Odborníci i rodina nálezce se o prostory pod domem stále zajímají, nedávno se tam uskutečnil další krátký výzkum. V minulosti tento sklep vydal i nálezy z období renesance, třeba unikátní kachel s motivem měšťanky. Podobný mají podle Hůrky v místním muzeu.

Zájemci si mohou poklad prohlédnout v sobotu a v neděli mezi 13. a 19. hodinou. Výstavu doprovodí bohatý doplňkový program. Lidé si mohou vyzkoušet ražbu mincí nebo si zahrát v ulicích hru Za pokladem do středověkých Říčan. Po skončení dvoudenní expozice se poklad vrátí do depozitáře v Brandýse. Vystavit mince v říčanském muzeu po delší dobu není možné, podle ředitele Jakuba Halaše k tomu nejsou podmínky. „Měli bychom tady poklad hrozně rádi natrvalo, ale kapacita nám to neumožňuje,“ zmínil Halaš.