V částech Česka pokryl hory čerstvý sníh, v Beskydech má dál přibývat

Studio 6 víkend: Počasí v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až dvacet centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem třiceti centimetrů. Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varovali meteorologové.

Zatímco ještě před týdnem byly v Česku zaznamenány teplotní rekordy a teplota vystoupala až k 26 stupňům, v sobotu ráno bylo na západě Čech jen několik stupňů nad nulou a na horách mrzlo. Na Přebuzi na Rolavě v Krušných horách v noci klesly teploty až k minus pěti stupňům, uvádějí údaje z meteorologických stanic. Okolo nuly nebo těsně pod nulou bylo i na Šumavě, v okolí Železné Rudy.

V Krušných horách sněžilo například v Kraslicích, silnice od Jáchymova výš jsou zasněžené. Podobně se sněhem musí počítat i řidiči na Šumavě a ve vyšších polohách Jihočeského kraje. Do rána tam napadlo deset až patnáct centimetrů sněhu. Silničáři ráno prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od páteční desáté hodiny večer udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimpersko. „Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé,“ informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

Na hřebenech Krkonoš v noci na sobotu napadlo deset centimetrů sněhu. Na Sněžce byly ráno minus čtyři stupně Celsia. V nižších polohách hor nemrzlo, například v Peci pod Sněžkou byly ráno tři stupně nad nulou. V Krkonoších různou intenzitou s přestávkami sněží od ochlazení v noci na středu. Sněžení v noci na sobotu bylo od té doby nejsilnější. Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem bylo v sobotu ráno celkem devět centimetrů sněhu.

Z lanovek jezdí pouze lanovka na Sněžku, a to jen o víkendech. Vítr v sobotu její provoz neomezil a od rána jela na spodním i horním úseku. Kdo se však na Sněžku vydá, měl by mít teplé oblečení. Pocitová teplota na vrcholu hory byla ráno kvůli větru kolem minus deseti stupňů Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice Poštovny Anežka na Sněžce.

Při cestě do Krkonoš by měli být opatrní zejména ti řidiči, kteří už auta přezuli na letní pneumatiky, i tam na hlavních tazích ležel v sobotu ráno sníh. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov, vyplývá z dopravních informací. Žádné problémy ale podle policie před osmou hodinou ráno hlášené nebyly.

Kvůli stromům popadaným pod tíhou sněhu na koleje je zastavený provoz vlaků na regionální trati mezi Novými Hamry a Perninkem v Karlovarském kraji. Cestující vozí autobusy náhradní dopravy.

Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku sedmnáct centimetrů. Během soboty by mohlo v Jeseníkách napadnout ještě pět centimetrů sněhu, intenzivněji by mělo sněžit večer, během noci by mělo připadnout ještě dalších pět centimetrů. „V součtu do pondělního rána by na hřebenech ve výšce od tisíce až dvanácti set metrů mohlo připadnout až třicet centimetrů,“ doplnil Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Renaty Figurové ze střediska na Ovčárně, které na vrcholcích hor obstarává i tamní běžeckou stopu, napadlo na Pradědu kolem patnácti centimetrů sněhu. „Vzhledem k tomu, že už to nemá podklad, to již zřejmě na běžky nebude. Zatím žádný nadšenec na Švýcárnu na běžkách nedošel, předpokládám, že se ještě nějaký najde, ale půjde o skalní nadšence,“ řekla Figurová. 

Slabě sněžilo i na hřebenech Orlických hor, kde do rána napadly asi dva centimetry sněhu.

Teploty v Libereckém a Ústeckém kraji byly v sobotu ráno do pěti stupňů Celsia, na horách jen kolem nuly. Motoristé, kteří už zimní pneumatiky vyměnili za letní, by měli jezdit se zvýšenou opatrností i tam, kde žádný sníh není. Podle ÚAMK funguje letní pneumatika jen zhruba do sedmi stupňů Celsia, při nižších teplotách má auto s letními pneumatikami až dvakrát delší brzdnou dráhu než se zimními a horší ovladatelnost při manévrech.

Zataženo s deštěm

Na severu Čech bude v sobotu podle meteorologů celý den zataženo s deštěm, od čtyř set metrů nad mořem budou srážky přecházet ve smíšené a sněhové, na horách bude sněžení trvalejší a odpoledne bude ještě zesilovat. Teploty přes den vystoupají maximálně k osmi stupňům Celsia, většinou ale bude jen kolem šesti, na horách se budou teploty držet kolem nuly. Vítr by měl být do třiceti kilometrů v hodině a k večeru bude slábnout.

Výstraha meteorologů na sněžení
Zdroj: ČHMÚ

Meteorologové v pátek upozornili, že v sobotu především na severním návětří pohraničních hor napadne pět až patnáct centimetrů sněhu. Zatímco ve většině Česka bude v sobotu večer a v noci sněžení slábnout či ustávat, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů.

Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teplota bude ve dvou metrech nad zemí v noci a ráno klesat na většině území republiky s výjimkou jihovýchodní Moravy až pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. Mrazy v Česku přetrvají pravděpodobně do úterý či středy.