Chladné počasí má pokračovat. Výlety do hor by měli zvážit turisté i řidiči s letní výbavou

Do hor by měli motoristé vyjíždět se zimní výbavou (zdroj: ČT24)

Do Česka se dostává studený vzduch a na hory se vrací sněžení. Na horách může podle meteorologů napadnout až čtyřicet centimetrů sněhu. Vydali proto výstrahu pro území několika horských oblastí: Krušné hory, Šumavu nebo Beskydy. Chladné počasí s teplotami pod průměrem má vydržet i v dalších dnech. Podle silničářů by řidiči, kteří už nechali svá auta přezout na letní pneumatiky, měli zvážit jízdu do těchto oblastí.

V Krkonoších sněží od dopoledních hodin. „V Malé Úpě sněží a teploty se pohybují okolo bodu mrazu. Podle meteorologů je to kvůli tlakové níži nad Polskem. Napadnout by mělo patnáct až dvacet centimetrů sněhu,“ popsala na místě redaktorka Nikola Dostálková. Záchranáři podle ní nemuseli ve větší míře zasahovat. Horská služba je ale v pohotovosti a nabádá turisty, aby výlety do hor zvažovali. „V případě, že se na túru vydají, měli by mít sněžnice nebo nesmeky,“ řekla redaktorka.

Do hor jen se zimní výbavou

Zvážit jízdu do hor a na Vysočinu by měli také řidiči, kteří mají letní pneumatiky. „Mnozí už přezuli, protože jim to zákon umožňuje. V horách ale platí značka zimní výbava, porušili by tedy zákon a navíc by jim hrozily komplikace,“ vysvětlil preventista Policie ČR Lukáš Vincenc. Řidič by podle něj měl být připraven, že se počasí může změnit. „Například mít ve výbavě i sněhové řetězy,“ dodal.

Například na Vysočině vzhledem k teplému konci zimy jezdily sypače naposledy v noci z 2. na 3. února. Aktuálně jsou v pohotovosti. „Dá se říci, že na každém cestmistrovství jeden nebo dva sypače máme,“ řekl ředitel SÚS Kraje Vysočina Radovan Necid. Některá vozidla byla kvůli předpovědi počasí opět přestrojená pro zimní údržbu. Zároveň upozornil na to, že už skončilo zimní období a neplatí povinné lhůty údržby nastavené pro zimu.

Výstraha meteorologů na sněžení
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha platí až do sobotního podvečera

Výstraha před sněžením bude podle meteorologů platit až do sobotního podvečera. „V součtu může napadnout přes čtyřicet centimetrů sněhu. Na horách bude sníh zůstávat, ale v těch středních polohách bude odtávat,“ řekla meteoroložka Alena Zárybnická.

Od neděle by mělo být méně oblačnosti, to ale může znamenat ranní mrazy, které mohou poškodit ovocné stromy a vzešlou zeleninu. Příliv studeného vzduchy by měl pokračovat i v následujícím týdnu.

Meteoroložka ČT Alena Zárybnická o chladném počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Teplárny obnovují dodávky tepla

Teplárny po celé České republice v posledních dnech opět naplno obnovují dodávky tepla. Reagují tak na aktuální ochlazení, které by podle předpovědi meteorologů mělo pokračovat i v dalších dnech. Některé teplárny v předchozích týdnech kvůli teplému počasí vytápění dočasně přerušily.

„Průměrné denní teploty klesly hluboko pod deset stupňů, takže se zase topí, což domácnosti i ostatní odběratelé ocení nejvíce ráno a po setmění, kdy venkovní teploty místy padají až k nule. A podle předpovědi by to mohlo trvat možná až do konce dubna,“ řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Podle něj se podobná situace s velmi nízkými teplotami ve druhé polovině dubna vyskytla například v letech 2016 a 2017.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia a nečeká se ochlazení.