Většina obžalovaných v kauze ROP Severozápad odmítá vinu. Objevila se v ní i děčínská knihovna

Události v regionech: ROP Severozápad u soudu (zdroj: ČT24)

Většina obžalovaných z machinací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech vinu odmítá. Před soudem stojí 27 lidí včetně bývalých hejtmanů, starostů nebo vysoce postavených úředníků. Jedná se o největší soudní proces svého druhu v Česku.

Nová knihovna je jedním ze symbolů Děčína. Dva tisíce pravidelných čtenářů v ní mají výhled na Labe. Pilíře, na kterých stojí, ji mají chránit před velkou vodou. Děčínský primátor Jiří Anděl (ANO) byl překvapen, že se projekt v obžalobě objevil. „Kauza se táhne celou řadu let. Nikdo z nás, kteří jsme tady dnes, jsme u toho nebyli. Tato dotace pomohla k tomu, že knihovnu máme v prostorách, které jsou vhodné pro třetí tisíciletí,“ okomentoval Anděl.

Žaloba tvrdí, že knihovna spolu s dalšími dvěma projekty dostala v rozporu s pravidly přidělené takzvané hodnotitele. Tedy lidi, kteří projekt měli nestraně posoudit a doporučit ke schválení. Právě manipulace je v obžalobě klíčová. „Přiřadil své zájmové expertní hodnotitele tak, aby projekty úspěšně prošly druhou fází hodnocení,“ stojí v ní.

Děčínská městská knihovna Atlantik
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Když se žádalo o dotaci na knihovnu, byl primátorem Děčína Vladislav Raška (Pro Děčín). O tom, že je zmíněná v obžalobě, se dozvěděl až od České televize. „Jako současný zastupitel se domnívám, že i statutární město Děčín se o tom dozvídá až v tomto momentu,“ uvedl Raška. Mezi obžalovanými sedí i tehdejší hodnotitelé projektů. Obvinění odmítají.

O rozdělení peněz bylo údajně předem rozhodnuto

Kromě děčínské knihovny ale obžaloba vyjmenovala další desítky projektů, které měly být součástí zmanipulovaných dotačních výzev. Často jde o městské nebo krajské stavby jako například křižovatka za Bílinou, která byla z dotací opravena. Jako o předražené se mluví také o modernizaci městského parku v Ústí nad Labem, obžaloba zmiňuje i rekonstrukce lyžařských areálů v Krušných horách.

Jeden z pilířů obžaloby, která je tak obsáhlá, že se v soudní místnosti četla tři dny, je údajná dohoda mezi politickými špičkami regionů, podnikateli a úředníky, v jakém poměru se peníze rozdělí. Přes 60 procent měly dostat projekty z Ústeckého kraje a zbytek ty z Karlovarského. Proces tak zajímá i ty, kteří se o dotace snažili a neuspěli.

Peníze z regionálního operačního programu nezískal ani Jáchymov na Karlovarsku. Tam přitom potřebovali připravit prostory pro novou školku. Na rekonstrukci této budovy žádalo vedení města přibližně o osm milionů korun. „Dvakrát jsme žádost podávali, myslím, že v letech 2007 a 2008. Ani v jednom případě jsme nebyli úspěšní, skončili jsme pod čarou,“ uvedl starosta Jáchymova Bronislav Grulich (nestr.).

Město nakonec peníze získalo z programu ministerstva financí. Podobných projektů v Karlovarském kraji ale neuspělo hned několik. Kvůli podmínkám od realizací někteří starostové sami odstoupili.