Umírala několik týdnů. Policie odložila případ upytlačené vlčice, lidské zavinění se nepodařilo prokázat

Královehradečtí kriminalisté odložili případ údajně upytlačené vlčice na Broumovsku. Nepodařilo se jim zjistit, jestli uhynutí způsobil konkrétní člověk. ČT to sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Kvůli zvířeti, které bylo nedaleko obce Šonov chycené do oka a vysílením uhynulo, podali ochranáři v červnu trestní oznámení. Policie případ prošetřovala jako neoprávnění nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví.

„Případ byl na začátku října odložen, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Nebylo zjištěno, že by se skutku dopustila konkrétní osoba,“ sdělila Kormošová.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která trestní oznámení podala, z pitevního protokolu vyplývá, že smrt vlčice s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Podle ochranářů poraněná vlčice musela několik týdnů velmi trpět.

„Zhubla téměř o čtvrtinu původní váhy, v žaludku měla kus své vlastní tlapy a jehličí, v děloze šest vlčat. Používání pytláckého oka, smyčky nebo podobně zkonstruovaného zařízení je zakázaným způsobem lovu či odchytu zvířete podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jejich použití nedovoluje ani zákon o myslivosti,“ uvedl v červnu ředitel AOPK ČR František Pelc.

Agentura se dozvěděla o nálezu uhynulé psovité šelmy v katastru obce Šonov 2. května. Zvíře, které leželo v lese deset metrů od málo používané lesní cesty, nalezli motorkáři a podali o něm zprávu uživateli honitby. Ohledání na místě za přítomnosti kriminální policie potvrdilo, že jde o samici vlka obecného.

Část vlků přestává být plachá

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se v únoru potvrdil výskyt minimálně 18 vlků. V této oblasti žijí vlci ve třech teritoriích, a to ve Vraních horách, v Javořích horách a v polském Národním parku Góry Stołowe.

Nejde o první případ nelegálního usmrcení vlka na Broumovsku. V březnu roku 2022 se u Heřmánkovic, tedy nedaleko od místa nálezu vlčice, našly ostatky vlka se zbytky kovových částic, které ukazovaly na nelegální zástřel. I tento případ policie odložila, protože se nezjistilo, že skutek spáchal konkrétní člověk.

Královéhradecký krajský úřad v srpnu vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní.

Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká 17 honiteb na Trutnovsku. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře.