Teplo v Plzni podraží o necelých pět procent. Před volbami přitom politici tvrdili, že cena zůstane stejná

Lidem v Plzni zdraží teplo v průměru o necelých pět procent. Rozhodlo o tom představenstvo Plzeňské teplárenské (PT), ve které má pětašedesátiprocentní podíl město, zbytek drží skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského. Minulé vedení města před volbami uvedlo, že Plzeň od ledna teplo nezdraží. Podle teplárny to bylo ale vázané na tři externí podmínky, které se nenaplnily.

Původně se dokonce diskutovalo o zvýšení ceny o desítky procent, což 24. listopadu odmítli radní i zastupitelé města. „Zdražení je zásadně nižší, než jaké oznámily ostatní české teplárny, po započtení inflace jde v reálných cenách zhruba o desetiprocentní zlevnění,“ řekla mluvčí Plzeňské teplárenské Petra Siegerová.

Důvodem zdražení je podle firmy hlavně fakt, že Evropská komise neschválila dočasné zmírnění vlivu drahých emisních povolenek na teplárenství v ČR. Navíc významně rostou náklady na paliva – uhlí i dřevní štěpku. „Zůstáváme tak teplárnou s nejnižší cenou tepla v ČR,“ řekl generální ředitel Václav Pašek.

Od příštího roku se měsíční výdaje za teplo a teplou vodu pro čtyřčlennou domácnost s roční spotřebou 25 GJ zvýší o necelých sto korun. PT dodává teplo do více než 54 tisíc domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města Plzně z celkového počtu 180 tisíc. Současně zásobuje také firmy, školy, školky, zařízení sociální péče a zdravotnická zařízení.

Zdražení nad pět procent schvaluje valná hromada

O zvýšení ceny do pěti procent může podle stanov teplárenské společnosti rozhodnout sedmičlenné představenstvo, v němž má EPH čtyři členy. Vyšší zdražení musí schvalovat valná hromada. Firma v polovině listopadu zaslala radnici pozvánku na valnou hromadu 12. prosince, jejímž hlavním bodem mělo být zvýšení cen. Zastupitelé schválili pracovní skupinu, která měla jednat s EPH o stagnaci cen, nebo o co nejmenším růstu.

„S druhým akcionářem jsme shodu nenašli. Téma nezdražení je pro nás klíčové,“ řekl na pondělním jednání zastupitelů před valnou hromadou primátor Roman Zarzycký (ANO). Opoziční ODS a TOP 09 si stěžovaly, že materiál od pracovní komise dostaly až v pondělí ráno a nebyl z něho jasný růst prokazatelných nákladů podniku ani to, proč EPH navrhlo už 7. prosince zdražení o 4,8 procenta.

„Rozhodli jsme, že vyšší výnosy z prodeje elektřiny, kterou naše teplárna vyrábí jako vedlejší produkt při výrobě tepla, využijeme na minimalizování dopadů zdražování. Obyvatelé a firmy, kteří jsou napojeni na centrální zásobování teplem, tak budou ochráněni před dopady energetické krize, a to díky vládnímu zastropování cen energií a přístupu našich akcionářů,“ řekl Pašek.

Minulé vedení města před volbami uvedlo, že Plzeň od ledna teplo nezdraží. Podle PT to bylo ale vázané na tři externí podmínky, které se nenaplnily, a to zachování podpor teplárenství, transformační zákon na refundaci povolenek na vypouštění oxidu uhličitého na teplo a žádné nové daně a poplatky teplárnám.