Stáčení minerálky v Náchodě vyřadil kybernetický útok. Podle pachatelů proto, že zařízení vzniklo v Izraeli

UDÁLOSTI: Hackeři zaútočili na lázně v Bělovsi (zdroj: ČT24)

Zařízení, které řídí automatické stáčení minerální vody na kolonádě v Náchodě-Bělovsi, je mimo provoz. Podlehlo kybernetickému útoku. Jeho pachatelé vzkázali, že ho spáchali proto, že je izraelské výroby, a pohrozili útoky i na další izraelské výrobky.

Minerálka, kterou si obvykle odnášejí z Bělovsi stovky lidí denně, neteče od neděle. Výpadek řídící jednotky, která ovládá provoz třinácti pítek, nebyl náhodnou poruchou. Ukázalo se, že ji vyřadili hackeři.

Zjistit to nebylo těžké, pachatelé na svůj čin upozornili sami. „Na displeji je napsáno 'vaše zařízení bylo hacknuto'. Pak se tady píše, že všechna zařízení vyrobená v Izraeli budou potenciálním cílem útoku,“ ozřejmil náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka (SOCDEM). Dodal, že přístroj zobrazoval také arabský text. „Ale ten bohužel neumím přečíst,“ poznamenal místostarosta.

Firma KTS-AME, která technologii do Náchoda dodala, připustila, že podobné útoky cílily i na další zařízení izraelské výroby. Počítače dosadila do desítek zařízení, která ovládají fontány, vzduchotechniku nebo topení. Zatím ví o čtyřech útocích a obesílá další zákazníky, protože někteří o poškození ani nemusí vědět.

V Náchodě zatím situaci vyřešili tak, že pítka ovládají ručně. Co dál s poškozenými přístroji, ale zatím není jasné. „Čeká se na vyjádření výrobce, aby nám dali jednoznačný postup v téhle věci. Jestli je možné zařízení přeprogramovat, nebo jestli bude nutná výměna,“ uvedl Petr Jelínek z KTS-AME.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost potvrdil, že o incidentu ví. Podobný útok vyšetřují policisté na blíže neurčeném místě v Moravskoslezském kraji. „S ohledem na citlivost tématu a aktuální fázi prověřování v tuto chvíli pouze můžeme potvrdit, že se na krajské úrovni zabýváme tímto incidentem,“ sdělil Ondřej Moravčík z policejního prezidia.