Soud zpřísnil trest řidiči tramvaje. Vůz vlekl chlapce přivřeného ve dveřích desítky metrů

Krajský soud v Brně ve středu zpřísnil trest řidiči tramvaje, jehož souprava předloni v létě vlekla chlapce přivřeného ve dveřích desítky metrů. Dříve uložený podmíněný trest platí, déle však bude platit zákaz řízení drážních kolejových vozidel. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Muž uvedl, že šlo o souhru nešťastných událostí.

Městský soud muže letos v únoru potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky. Uložil mu také osmnáctiměsíční trest zákazu řízení drážních kolejových vozidel.

Žalobce i obhajoba se proti tomu odvolali, žalobce požadoval přísnější trest, obhajoba naopak zproštění viny. Krajský soud odvolání obhajoby zamítl, naopak přisvědčil žalobci a muži zpřísnil trest, kdy mu prodloužil zákaz řízení na tři roky.

„Šlo o hrubé šlendriánství, spoléhal se jen na signalizace dveří, aniž by se přesvědčil, že nástup a výstup byl už ukončený. Jeho jednání mělo zásadní vliv na následek nehody, šlo o porušení důležitých povinností,“ řekl soudce Josef Teplý.

Chlapec měl odřeniny a psychické problémy

Událost se stala předloni v srpnu, kdy čtyřletý chlapec s matkou vystupoval z tramvaje na zastávce nedaleko Hlavního nádraží. Noha chlapce ale zůstala přivřená ve dveřích, tramvaj takto chlapce vlekla za sebou 43 metrů. Po zastavení tramvaje dítě vyprostil muž, který k místu nehody přiběhl. Chlapcova zranění nebyla vážná, v nemocnici mu ošetřili odřeniny, ještě letos v únoru u soudu ale bylo řečeno, že trpí psychickými problémy.

Řidič události lituje. „Je mi to strašně líto, že se něco takového stalo, šlo o souhru nešťastných událostí. V době, kdy se začaly zavírat dveře, teprve začala matka vystupovat,“ řekl muž.

Podle obhajoby byla chyba i na straně zaměstnavatele, kdy za událost podle obhájkyně mohl i technický stav tramvaje. Podle soudce ale muž postrádá sebereflexi, když z události viní jen matku a zaměstnavatele, ale ne sebe.

V Olomouci se kvůli podobnému případu změnila signalizace

Podobný případ se stal v roce 2008 také v Olomouci. Tříletého chlapce tehdy při vystupování z vozidla přivřely dveře tramvaje, která ho pak táhla za sebou za nohu asi sto metrů. Dítě utrpělo mnohačetná poranění, se kterými skončilo v tamní fakultní nemocnici. 

Chlapce ze sevření vysvobodili cestující, kteří násilím otevřeli dveře, tramvaj však zastavila až na další zastávce. Kvůli incidentu se tehdy v olomouckých tramvajích změnil i tón signalizující zavírání dveří – z melodie se přešlo na agresivnější a hlasitější pípání.