Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun

Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.

Dosavadní šéf státních zástupců na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci Radim Daňhel rezignoval k 31. červenci.

O pozici měli vedle Dragouna zájem ještě dosavadní Daňhelův náměstek pověřený řízením Radek Bartoš a také evropský pověřený žalobce Adam Bašný.

„Na základě vyhodnocení pohovorů komise doporučila nejvyššímu státnímu zástupci jako nejvhodnějšího kandidáta Radima Dragouna, a to zejména z důvodů předchozí využitelné praxe ve vedoucích pozicích, kvalitně zpracované koncepce rozvoje Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, přesvědčivého vystupování a vyjadřovacích schopností. Na tom se komise shodla jednoznačně a jednomyslně,“ oznámil Malý. 

Ministerstvo spravedlnosti vzalo informaci o výsledku výběrového řízení na vědomí. „Jakmile ministr spravedlnosti obdrží písemný návrh rozhodnutí na jmenování vrchního státního zástupce v Olomouci, s kandidátem se setká a následně sdělí další postup,“ sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.

Daňhel rezignaci oznámil v červnu

Komise, která v pátek vedla s kandidáty pohovory, se skládala z náměstka nejvyššího státního zástupce Přemysla Poláka, ředitele odboru trestního řízení NSZ Romana Hájka, ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality NSZ Zdeňka Kasala, krajské státní zástupkyně v Plzni Anny Maříkové a jako zástupkyně ministerstva spravedlnosti byla přítomna vrchní ředitelka sekce dohledu a justice Klára Cetlová.

Dosavadní olomoucký vrchní státní zástupce Daňhel rezignaci oznámil v červnu a nyní působí jako státní zástupce v Kroměříži. VSZ v Olomouci vedl od poloviny července loňského roku. Daňhel ve svém vyjádření k rezignaci uvedl, že důvody jeho odchodu nesměřují proti organizaci úřadu. Týkají se podle něj výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese.  

Radim Dragoun je od 1. září 2018 ředitelem GIBS, která prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Ve funkci po pěti letech končí. GIBS pod Dragounovým vedením řešila například rozsáhlé úniky informací policejními důstojníky, prověřovala policisty v případu střelby na pražském úřadu práce nebo případ dozorců z Valdic, stíhaných kvůli fyzickému napadení vězňů. Letos v březnu také znovu navrhla obžalovat dva policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině v roce 2020.

Do čela inspekce přišel Dragoun jako zkušený žalobce, od roku 2008 byl šéfem Okresního státního zastupitelství v Lounech. Zabýval se několika známými kauzami, například případem korupce dvou litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka.

Dragoun začínal v roce 1993 jako policista v oddělení hlídkové služby Most. V letech 1994 až 1997 vystudoval pražskou Policejní akademii, kde získal bakalářský titul. Později dokončil magisterské studium Právnické fakulty Západočeské univerzity, kde dosáhl také titulu JUDr., v roce 2011 dokončil doktorské studium.

V říjnu 2019 jej tehdejší prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem. V letech 2009 až 2018 byl příslušníkem aktivních záloh Armády ČR (byl zařazen u Vojenské policie) a v letech 2017 až 2018 byl členem výkonného výboru Unie státních zástupců.

Radim Dragoun
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman