Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Reportéři ČT: Jak vypálit rybník (zdroj: ČT24)

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.

Na okraji západočeského Tachova v lokalitě Liškárna na řece Mži kvete komerční sportovní rybolov zaměřený převážně na německou klientelu. Den rybaření tam vyjde na dvacet eur na osobu, noc v chatce pro čtyři osoby pak zhruba na 70 eur. Zájem je velký, dostat se tam není snadné. 

Resort na Liškárně patří firmě Janny Group, za kterou stojí místní podnikatel Miroslav Janeček. Oficiálně je však společnost napsaná na jeho bývalou přítelkyni. Hlavní oblastí podnikání Janny Group je dálková přeprava nadměrných nákladů. Rekreační oblast na Liškárně začal podnikatel budovat před deseti lety, a to bez povolení úřadů, přičemž si neoprávněně zabral část pozemku patřícího městu. 

„Z toho biokoridoru se to začalo měnit tak, že se tam začaly stavět chatičky, změnila se tam hráz, celý ten prostor se měnil. Lidé byli přirozeně zvědaví, takže se ptali, co se tam děje. Tak já jsem zjistil, komu to patří a zveřejnil jsem to,“ uvedl novinář Tachovského deníku Antonín Hříbal. 

Koruna za metr čtvereční a rok

Sám Janeček ale odmítá, že by něco udělal špatně. „Udělal jsem tam něco hezkého a fakt se za to nestydím. To, že to papírově asi nešlo tak, jak to mělo být, to je možné,“ reagoval. 

Tomu, že na Liškárně vznikají nelegální stavby a byl zabrán městský pozemek, přihlížely místní úřady dva roky. Bývalý starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova) řekl, že oproti celku šlo jen o malou část pozemku, což nevidí jako problém. 

„Když vám někdo zabere část pozemku u baráku, tak to řešíte hned. Řeší se to přes policii nebo podáte žalobu k soudu, cokoliv,“ reagoval advokát a současný zastupitel Tachova Adam Zítek (Patrioti Tachova). 

Místo toho, aby město problém řešilo, má nyní podnikatel Janeček smlouvu na pronájem pozemků. Ve smlouvě z roku 2017 město Janečkovi slíbilo zabraný pozemek prodat, podepsal ji tehdejší starosta Jiří Struček (ČSSD). Rozhovor na kameru ale odmítl. 

Problém je také v tom, že zabraný pozemek město pronajalo za neúměrně nízkou částku – za jednu korunu za metr čtvereční a rok. „Smlouva byla uzavřená dle tehdejších zásad o pronájmech, takže byla v souladu se zásadami, které město v tu dobu mělo,“ reagoval starosta města Petr Vrána (Volím Tachov). Dodal, že tehdy hlasoval v souladu s doporučením tehdejšího právníka města, čili pro. 

Dva tisíce za metr pro jiné podnikatele

Janeček ale odmítá, že by něco od města dostával zadarmo. „Když mi oni něco dají, tak si vezmou dvakrát tolik zpátky,“ řekl. Připomněl, že jeho firma pro město pracuje, například zajišťuje vánoční strom. 

Jenže Reportéři ČT zjistili, že například provozovateli stánku město pronajalo pozemek v jiné lokalitě až za dva tisíce korun za metr čtvereční a rok. Město Tachov se navíc s Janečkem dohodlo, že mu zabraný pozemek v horizontu deseti prodá za fixní částku 176 560 korun, čili bez inflační doložky. „Prověřujeme všechny smlouvy o budoucích koupích. Snažíme se jednat se všemi budoucími kupujícími o promítnutí inflační doložky nebo navýšení kupní ceny. To se týká všech smluv obecně,“ uvedl starosta. 

Zítek to označil za pochybení vedení města Tachov. „Inflační doložky jsou v nájmech, paktech, ve všem naprosto dnes běžné,“ uvedl. 

Řval na nás, vzpomíná úředník. Jiní se bojí mluvit

Sám Janeček přitom na rozdíl od města tak vstřícný nebyl. Vedoucí tachovského odboru životního prostředí Miroslav Rolko se o tom přesvědčil na vlastní kůži, když v minulosti kontroloval, co se na Liškárně děje. Tehdy byl Janečkem slovně napaden.

„Řval na nás, něco o radioaktivním materiálu, že by to naházel do rybníka a že bychom tam všichni chcípli,“ vzpomínal.

Také řada místních obyvatel Janečka vnímá negativně. Jenže o svých špatných zkušenostech většinou mluvit nechtějí. „Já jako samotný člověk mám proti němu vystupovat? Aby mi otrávil psa, nebo zapálil auto nebo barák nebo něco takového? Mně to za to nestojí,“ řekl jeden z obyvatel Tachova.

Sousedka zažila vyhrožování a dvě shořelá auta

Jedinou, která se o svou zkušenost podělila, je Miroslava Zámečníková. V roce 2011 s bývalým manželem koupili a zrenovovali v Tachově nemovitost, která sousedí s Janečkovým pozemkem. „Na katastru bylo vše napsáno na majitele domu bez zmínky o nějakém břemenu,“ uvedla.

Jenže v roce 2014 katastrální úřad provedl nové zaměření, podle kterého chodba domu paní Zámečníkové zasahovala do Janečkova pozemku. Ten začal okamžitě požadovat, aby chodbu zbourala.

Spor o kousek pozemku se ale vleče dodnes. „Zastavil tady s autem, kopal nám do dveří, vulgárně nadával, vyhrožoval, že se nám něco stane, že se něco stane mým dětem. Celou věc jsme dali na přestupkovou komisi, kde mi vlastně ani nebyli schopní říct, jak to dopadlo. Mezitím nám nějakou záhadou shořela dvě auta,“ popsala svou zkušenost Zámečníková.

Podle policie ale byla věc odložena, protože se nepodařilo odhalit pachatele. „Někdo má prostě jen takovou nálepku,“ reagoval Janeček. To, že by někomu vyhrožoval, případně zapálil auto, razantně odmítl. „Já mám opravdu dost práce a málo času,“ dodal. 

Za kritiku výhrůžky

Město vyšlo podnikateli vstříc i loni, kdy s ním uzavřelo dohodu o spolupráci při údržbě silnice vedoucí k rybníkům. V podstatě mu tak umožnilo vydávat rybáře za pracovníky starající se o údržbu a zeleň.

Na silnici jsou značky zakazující vjezd vozidlům, jenže běžně jich je tam spousta, převážně s německými poznávacími značkami. Svědčí o tom i záznam z telefonátu na dopravní inspektorát v Tachově, kdy pracovnice uvedla, že „Němci tam můžou být legálně proto, že pan Janeček doložil, že oni mu tam opravují věci“. Mluvčí policie to nebyla schopna vysvětlit. 

Tachovské zastupitelstvo navíc loni v lednu schválilo záměr změny územního plánu, který v budoucnu zřejmě umožní podnikateli Janečkovi po letech jeho rybářský byznys zlegalizovat. Zastupitel Zítek to tehdy kritizoval a na sociálních sítích se dočkal výhrůžek přímo od Miroslava Janečka. „Mně nejde o osobu pana Janečka, jde mi o to, že je to dělané špatně,“ reagoval Zítek.