Poškození pravěkého hradiště Radná při těžbě dřeva nebyl podle policie trestný čin ani přestupek

Události v regionech: Za poškozené hradiště lesníka stíhat nebudou (zdroj: ČT24)

Při těžbě dřeva lesníci poškodili bagrem pravěké hradiště Radná u Berounky. Kulturní památka je na pozemcích obce Hromnice, spadá do katastru Němčovic, obec podala trestní oznámení. Podle policie ale nejde o trestný čin ani o přestupek.

Pravěké hradiště Radná od roku 1964 stát eviduje jako kulturní památku. Při rozšiřování cesty ho lesníci loni v létě poničili.

„Objevil se kůrovec, tak jako vždy se snažíme lokalitu co nejdřív vytěžit. Lesní hospodář se nejspíš domluvil s bagristou,“ přiblížil starosta obce Hromnice Milan Brož (STAN). „Já jsem samozřejmě věděl, že tam je hradiště, ale nevěděl jsem, že jde tou stávající cestou, kterou jsme víceméně jenom upravili,“ řekl lesník Karel Chaloupka.

Archeologové stále objevují další škody. „To, co bychom chtěli, aby bylo zachováno, se nám vlivem eroze řítí na cestu,“ poznamenal archeolog Západočeského muzea Martin Čechura. V odbagrovaných vrstvách zásypu se našly předměty z doby bronzové i raného středověku. „My máme předměty, ale už je nejsme schopni spojit s konkrétním archeologickým objektem,“ posteskl si Čechura.

Lesník zaplatí archeologický výzkum

Památka je v katastru Němčovic, obec proto podala trestní oznámení. „Jsem přesvědčen, že pokud se těží kůrovcové dřevo, tak není potřeba v lese dělat takové dálnice,“ poznamenal starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.).

„Poškození bylo způsobeno neúmyslně, a tak se v dané věci nejedná o spáchání trestného činu či přestupku,“ sdělila policejní mluvčí Eva Červenková.

„Mohl jsem tam s tím bagristou být a říct mu, bylo to moje pochybení. Spravuju obci lesy, tak jsme se domluvili, že zaplatím archeologický výzkum,“ řekl lesník Chaloupka. Ten vyjde na čtvrt milionu korun. Některé škody jsou ale podle odborníků nevyčíslitelné. Na místo se archeologové vrátí opět na jaře. V druhé fázi výzkumu budou zjišťovat další škody.