Poplatky v lázních budou asi platit i „křížkoví“ pacienti. Radnice jsou spokojené, poskytovatelé péče se zlobí

Události v regionech: Ministerstvo chce zrušit osvobození pacientů s kompletní péčí od poplatku za pobyt v lázních (zdroj: ČT24)

Radnice lázeňských měst a poskytovatele péče postavil proti sobě návrh ministerstva financí, který by zrušil osvobození lázeňských pacientů od placení místních poplatků. Návrh je nyní v Poslanecké sněmovně, přičemž poskytovatelé se obávají, že je to připraví o klienty. Ostatně i někteří pacienti se netají tím, že pokud budou muset obcím platit, do lázní nepojedou. Radnice jsou naopak spokojené, těší se na miliony do svých rozpočtů.

Ministerstvo financí zdůvodnilo svůj návrh, aby i takzvaní „křížkaři“, kteří mají pobyt v lázních plně hrazený pojišťovnou, platili poplatky stanovené radnicemi, tím, že se po dobu pobytu stávají plnohodnotnými obyvateli města. Podle úřadu „využívají veřejnou infrastrukturu a veřejná prostranství a jejich nároky na povinnost města se neliší, ať už je jejich lázeňský pobyt hrazen pojišťovnou či z jejich vlastní kapsy“.

Z radnic lázeňských měst zní chvála. „Vnímám to jako velký úspěch, a to z toho důvodu, že pacienti komplexní lázeňské péče pobývají v našich městech, jsou zde déle, tři a více týdnů, a kolikrát je doprovázejí i jejich rodinní příslušníci,“ řekla jáchymovská místostarostka Lada Baranek Lapinová (Piráti).

Podobně smýšlí i místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala (nez.), i když podotkl, že na problém nahlíží zároveň i jako ředitel lázeňského hotelu. „Nicméně můj názor v obou pozicích je, že by ubytovací poplatek měli platit všichni,“ zdůraznil.

Jiní poskytovatelé lázeňské péče ale jeho spokojenost nesdílejí. Ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglanský hovoří o diskriminaci „křížkových“ pacientů. „Pokud host přijíždí do lázní na komplexní lázeňskou péči, tak čerpá nemocenskou dovolenou. To znamená, že je na tom obdobně, jako by ležel doma nebo v nemocnici,“ přirovnal.

Lázním zřejmě opravdu hrozí, že k nim někteří pacienti nepřijedou, budou-li muset za pobyt připlácet. Pětasedmdesátiletá Emílie Přibylová z Ostrova, která má naplánovaný pobyt ve Františkových Lázních kvůli vysokému tlaku, soudí, že by jí na to nevystačily peníze. „Jsem důchodkyně a nemám zase tak vysoký důchod,“ míní.

Projde-li zákon, nebude to znamenat, že budou automaticky platit poplatky hosté ve všech lázeňských městech. Radnice budou mít pravomoc rozhodnout se, zda ho zavedou – maximálně budou moci vybírat 50 korun za den.