Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

UDÁLOSTI: Sedmnáct lidí zůstává po nehodě v péči lékařů (zdroj: ČT24)

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.

Nehoda na několik hodin uzavřela dálnici v obou směrech, byl aktivován traumaplán a na místě zasahovalo 26 zdravotnických posádek, pro čtrnáct těžce zraněných letěly vrtulníky. Hasiči vyprostili dvanáct lidí, jeden člověk zemřel.

Záchranáři na úterní tiskové konferenci uvedli, že na místě byli lidé 25 národností, nebyli tam však žádní Češi. Podle záchranářů to jejich práci komplikovalo. Se zjišťováním jejich totožnosti pomáhala i cizinecká policie. Řidič zájezdového autobusu, který srážku nepřežil, byl cizinec s trvalým pobytem v Česku.

Mluvčí policie Bohumil Malášek řekl, že mezi cestujícími byl například občan Venezuely, Brazílie, Ukrajiny, Mexika, Saúdské Arábie, Dánska, Nepálu či Maďarska. Další pocházeli také například z Bulharska, Austrálie, Nigérie, Ázerbájdžánu, Uzbekistánu, Gruzie či Kostariky.

Zájezdovým autobusem cestovala i Mona Adhikariová z Nepálu s manželem, skončila v nemocnici se zlomeným nosem a naraženou hlavou a bokem. „Spadla jsem pod sedačky. Sedadlo se dostalo nahoru a všechno, co bylo vpředu, třeba odpadkový koš řidiče, skončilo o šest sedm sedadel za mnou,“ vylíčila.

Brífink záchranných složek k nehodě autobusů na D2 (zdroj: ČT24)

Podle ředitelky jihomoravské záchranné služby Hany Albrechtové utrpěli cestující zlomeniny, pohmožděniny hrudníku nebo břicha. „Na místě jsme měli spoustu řezných ran, protože tam bylo vysypané sklo,“ dodala.

Policisté nyní prověřují, zda příčinou srážky autobusů nedaleko Brna byla indispozice řidiče, technická závada, rychlost, či nedodržení bezpečné vzdálenosti. „U řidiče FlixBusu jsme vyloučili alkohol, u řidiče druhého autobusu musíme počkat na výsledky pitvy, protože při střetu zemřel,“ sdělil šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. 

Součástí vyšetřování bude podle ředitele dopravní policie také to, zda cestující z obou autobusů byli připoutaní. „Pokud jsou informováni o tom, že by měli být, je to na jejich zodpovědnosti,“ dodal.

Vyšetřování nehody potrvá dlouho právě kvůli velkému počtu zahraničních účastníků. „Budeme stavět na svědeckých výpovědích i na tom, co ukáže místo nehody. Zatím je jasné, že řidič zájezdového autobusu s českou registrační značkou narazil zezadu do FlixBusu. Mohl k tomu přispět faktor únavy i to, že v okolí Brna jsou často kolony. Velkou roli hraje pozornost a řidiči musí reagovat na vzniklé situace. Po odvezení záchranářů jsme povolali odtahovou službu, která měla problém s odtažením jednoho z autobusů. Pravý jízdní pás ve směru na Břeclav jsme pustili zhruba po třech hodinách a levý ve směru na Brno kolem 23:00,“ doplnil Rybka.

Zástupci záchranných složek vyzdvihli vzájemnou spolupráci, která se při těchto mimořádných událostech ukazuje jako zásadní. Zmínili, že se na podobné nehody pravidelně připravují při svých společných cvičeních. Poukázali například na to, že vrtulníky musely přistávat mezi vysokým napětím. Doplnili také, že záchranářskou uličku vytvořili řidiči stojící v koloně bez problémů.

Většinu pacientů záchranáři transportovali do Brna

Fakultní nemocnice Brno po havárii ošetřila deset pacientů, z toho sedm dospělých a tři děti. „Mezi dospělými jsme přijali čtyři pacienty s polytraumaty, což je poranění, z nichž alespoň jedno ohrožuje pacienta na životě, a tři se středně těžkým poraněním. Jedno polytrauma jsme následně překvalifikovali na středně těžší zranění a jedna paní byla ještě večer na operačním sále,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Všechny děti byly už v pondělí mimo ohrožení života. Jedno sice s podezřením na vážnější zranění dopravil do nemocnice vrtulník, ohrožení života se ale nakonec nepotvrdilo.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) přijala sedm pacientů. „Tři lidi z vrtulníku, kteří byli na urgentu. Nyní jsou mimo ohrožení života. Ošetřili jsme také čtyři pacienty, které přivezla sanitka s lehčími poraněními, už jsou doma,“ řekl mluvčí FNUSA Jiří Erlebach.

Další pacienty přijala i břeclavská nemocnice

O pacienty se postaraly také obě městské nemocnice. Úrazová nemocnice přijala osm pacientů se středně těžkými a těžkými úrazy. Jeden z pacientů zůstal podle mluvčí nemocnic Andrey Šromové po operaci na ARO, další dva na jednotce intenzivní péče.

„Nemocnice Milosrdných bratří přijala 22 pacientů s lehčími úrazy, přičemž hospitalizováni byli čtyři,“ doplnila Šromová.

Do pomoci se zapojila také Nemocnice Břeclav, která hospitalizovala podle ředitele Petra Baťky jednoho dospělého člověka a jednoho nezletilého. 

Infocentrum hasičů přijalo na šedesát hovorů

Infocentrum hasičů v souvislosti s nehodou přijalo v pondělí asi šest desítek hovorů. Hasiči kromě infocentra zřídili i evakuační středisko, ve kterém přespalo šest lidí, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči zajišťovali také transport ošetřených lidí z nemocnic k odstaveným vrakům autobusů, aby si mohli vyzvednout své věci a zavazadla.

Infocentrum hasičů funguje od pondělních 17:30, mluvčí uvedl, že se v něm vystřídalo dvaadvacet příslušníků sboru. „Odbavili jsme zhruba 60 hovorů. Funguje v češtině a angličtině, další jazyky zapotřebí nebyly. Volali především rodinní příslušníci, účastníci nehody anebo z konzulátů. Sdíleli jsme informace od záchranky, z nemocnic a od policie,“ popsal.