Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.

„Trestní oznámení bylo postoupeno Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4 k přijetí dalších opatření v jeho působnosti. Následně bylo ve věci zahájeno trestní řízení, a to pro podezření z jednání, které bylo v dané procesní fázi kvalifikováno jako přečin vydírání. Lhůta pro skončení prověřování je aktuálně stanovena do února 2024,“ uvedla Andělová.

Pražský dopravní podnik podal loni v září na Vrchní státní zastupitelství v Praze trestní oznámení kvůli pokusu o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D od Olbrachtovy po Nové Dvory. Podle podniku některým členům jedenáctičlenné komise dorazil před rozhodováním o tendru nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem.

V e-mailu neznámý pachatel členům komise například vyhrožoval, že půjdou do vězení, pokud rozhodnou o vyloučení nabídky sdružení Porr. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele dopravního podniku Petra Witowského jde o pokus o ovlivňování veřejné zakázky. Firma Porr v reakci na podané trestní oznámení již dříve uvedla, že krok vítá a považuje za důležité objasnění celé události.

Podle ÚOHS má dokumentace nedostatky

Dopravní podnik téměř třicetimiliardovou nabídku, kterou podalo sdružení s názvem PVM Metro DII JV, v němž jsou firmy ze skupin Porr a Eurovia a některé další, vyřadil. Podle městské firmy nesplnila podmínky tendru. Zakázku loni v září vyhrála o dvě miliardy dražší nabídka jiné skupiny firem vedená společností Subterra z koncernu Metrostav.

Rozhodnutí o vítězi tendru ale tento týden nepravomocně zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle úřadu v dokumentaci vítězného návrhu chybějí podklady, které by jednoznačně prokazovaly zkušenosti odborného personálu, a existuje tak pochybnost, zda byly vítěznému návrhu správně přidělené body. Rozhodnutí úřadu není pravomocné a dopravní podnik se proti němu chce bránit.

S rozhodnutím úřadu nesouhlasí ani vítězná firma Subterra. „Jsme přesvědčeni, že ve výběrovém řízení na výstavbu druhé etapy metra D jsme předložili nabídku, která splňuje všechny požadavky tendru včetně referenčních zakázek a kvalifikace příslušných zaměstnanců, což pondělní rozhodnutí ÚOHS nijak nezpochybňuje. Zvlášť poukazujeme na to, že žádný závěr o splnění či nesplnění jakýchkoli kvalifikačních nebo bodovaných soutěžních kritérií v tomto rozhodnutí učiněn není,“ komentoval rozhodnutí mluvčí firmy Vladislav Beneš.

Firma Porr naopak rozhodnutí vítá. „Rozhodnutí úřadu potvrzuje naše pochybnosti o správném postupu DPP při výběru sdružení vedeného společností Subterra ze skupiny Metrostav, na které jsme opakovaně upozorňovali a poukázali jsme na ně i v našem návrhu. Jsme rádi, že tvrzení, podle kterých jsou naše námitky pouze účelové a nemají oporu v zákoně, byla plně vyvrácena,“ sdělila mluvčí Porr Jana Mašínová.

Antimonopolní úřad řeší i další námitky

Antimonopolní úřad v současnosti vede v souvislosti s tendrem na stavbu metra D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory ještě další správní řízení, a to kvůli vyloučení PVM Metro DII JV ze zadávacího řízení. V obou správních řízeních ÚOHS vydal předběžná opatření, kterými pražskému dopravnímu podniku zakázal uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem až do pravomocného rozhodnutí.

Stavba nové linky pražského metra začala v roce 2022, ve výstavbě je kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká zmíněný tendr. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Původní předpoklad dokončení byl rok 2029, kvůli sporům se ale pravděpodobně posune.