Policie prověřuje studenta kvůli údajnému podezřelému chování. Ten pro to nevidí důvod

Masarykova univerzita řeší podezřelé chování studenta (zdroj: ČT24)

Vedení Masarykovy univerzity řeší případ studenta, kterého prověřuje policie kvůli údajnému podezřelému chování. Muž se proti postupu školy ohradil. Jihomoravští policisté prověřovali po prosincové střelbě na pražské filozofické fakultě už několik případů, kdy jim vedení brněnských univerzit nahlásilo nestandardní chování. Samy vysoké školy hledají správný přístup, jak na případná podezření reagovat.

Na děkanku Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Irenu Radovou se v polovině ledna obrátilo několik studentů a vyučujících s obavami ohledně jednoho ze spolužáků. „V průběhu předchozího semestru se projevoval na hodinách velmi konfrontačně a agresivně,“ popsala Radová. K obavám podle děkanky přispěly i jeho příspěvky na sociálních sítích komentující masové střelby. Vedení fakulty požádalo o prověření policii.

Nesouhlas s postupem student vyjádřil na diskuzním fóru univerzity. „‚Poslat‘ někoho na policii bez jakéhokoliv pádného důvodu je až absurdně nezodpovědné a je mi jedno, že ti lidé jen ‚nechtěli nic pokazit‘. Zasahuje to do svobody projevu,“ napsal. Student univerzitě vyčítá i podle něj nedostatečnou komunikaci. Nabídku ČT k vyjádření odmítl.

„Není pravda, že by fakulta se studentem nechtěla jakkoliv komunikovat. Sešel se s ním vedoucí dotčeného akademického pracoviště a poskytl mu dlouhý prostor k tomu, aby si mohli vyjasnit veškerá stanoviska,“ řekla Radová.

Podle děkanky, která podobnou situaci řešila poprvé, neexistují žádná pevně stanovená kritéria a každý případ se musí posoudit individuálně. Podle experta osloveného ČT se rovnováha mezi bezpečností a dopadem na nestandardně se chovající studenty stále hledá. „Je zjevné, že to pro ty lidi nebylo nic příjemného, může to mít špatný dopad. Pokud se to dobře vykomunikuje, tak si myslím, že se dá předejít negativním dopadům,“ řekl bezpečnostní poradce a psychoterapeut Zdeněk Kalvach.

Jak vhodně reagovat na možná rizika, řeší i další brněnské univerzity. „Je to na kvalifikovaném posouzení kontaktních osob, koordinátorů bezpečnosti, kteří vyhodnotí bez podceňování této situace, ověří tuto situaci tak, aby bylo možné vyloučit případné rysy nějaké šikany,“ sdělil rektor Vysokého učení technického v Brně Ladislav Janíček.

Mendelova univerzita v Brně v univerzitní aplikaci Moje MENDELU vytvořila nový modul, kde mohou všichni uživatelé mimořádné události nahlásit. „Z aplikace přijde informace členům krizového týmu,“ přiblížila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

U konce zatím není prověřování případu muže, který koncem ledna dorazil na den otevřených dveří Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity se střelnou zbraní. Z budovy ho vyvedli strážníci. Kvůli jeho chování požádali policisté o prověření jeho psychického zdraví. „Na základě zdravotního posudku se rozhodneme o dalším postupu. Nedokáži v tuto chvíli odhadnout, jestli to bude v řádu týdnů nebo měsíců,“ sdělil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Zbraně, které policisté muži zajistili, zůstanou až do dokončení prověření v policejní úschově.